INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Energoprojekt“ i „Železnice“ potpisale ugovor za „Prokop“ (video)

30.07.2014. | Tanjug

Kompanije „Železnice Srbije“ i „Energoprojekt-Holding“ potpisale su danas (30. jun 2014.) ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice „Prokop“, koji se finansira iz kuvajtskog kredita u iznosu od blizu 26 miliona evra, a radovi će početi najkasnije za oko 30 dana, sa rokom završetka radova za 18 meseci. Ugovor su potpisali generalni direktori „Energoprojekt Holdinga“ i „Železnica Srbije“, Vladimir Milovanović i Dragoljub Simonović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Što se tiče „Energoprojekta“, mi smo potpuno spremni, sledi po potpisu ugovora i ispunjenje formalnih uslova, koji su predviđeni da traju do 30 dana i ja stičem utisak da je želja „Železnice“, a svakako i „Energoprojekta“, da se u što kraćem periodu završe sve te formalno pravne stvari i da se praktično otpočne sa radovima – rekao je Milovanović „Tanjugu“ posle ceremonije potpisivanja ugovora.

Milovanović je rekao da su članovi konzorcijuma, koji predvodi „Energorprojekt“, potpuno spremni – „ko zapeta puška“ – da započnu radove, jer imaju i tehničku dokumentaciju i potrebnu opremu.

- Mislim da nema ni jedna ni tehnička, ni neka druga nepoznata koja bi ovaj projekat sprečila da bude završen u ugovorenom roku, a biću neskroman ako kažem, da bih ja lično voleo da to bude u kraćem roku – naglasio je Milovanović, komentarišući ugovoreni rok za izvođenje prve faze radova na „Prokopu“ od 18 meseci.

Milovanović je podsetio da „Energoprojekt“ radi na „Prokopu“ u prekidima još od 1996. godine, naglašavajući da je pobeda „Energoprojekta“ na tenderu za „Prokop“ samo kruna nastavka angažovanja te najevće građevinske kompanije u Srbiji, na konačnoj realizaciji ovog za Beograd i za Srbiju važnog projekta.

Prokop nije značajan samo sa aspekta realizacije projekta saobraćajne infrastrukture, nego i sa aspekta razvoja projekta „Beograda na vodi“, železničkog saobraćaja i budućeg metro saobraćaja u srpskoj prestonici, ocenio je Milovanović.

- Mi smo posle gotovo šest meseci intenzivnog rada u pripremi realizacije kuvajtskog kredita došli u završnu fazu da ga danas potpišemo i da u roku od tridesetak dana možemo da uvedemo izvođača radova u gradilište – rekao je Simonović „Tanjugu“.

Prema njegovim rečima, „Prokop“ je jedan od najvažnijih projekata u „Žeznicama Srbije“. Nije, dodao je, samo u pitanju „Prokop“ kao projekat, već i veza sa tehničko-putničkom stanicom Zemun-Batajnica, sa projektom „Beograd na vodi“ i celim kompleksom ulaska i izlaska putničkih vozova jug-sever, sever-jug, pa je važan i za „Železnicu Srbije“ kao celinu.

Naglašavajući važnost činjenice da „Energoprojekt“ kao renomirana građevinska firma poznata u svetu, ima prvi put priliku u Srbiji da kao izvođač posle dužeg vremena radi srpske pruge, Simonović je podsetio da je „Energoprojekt“ na čelu domaćeg konzorcijuma, koji može da ispuni sve zahteve i potrebe „Železnice Srbije“, jer je projekat kompleksan i vrlo komplikovan.

- Od elektrifikacije TT uređaja, do građevinskih radova gornjeg i donjeg stroja i sve ono što čini ulaz-izlaz na stanicu „Prokop“ – objasnio je Simonović i podsetio da danas kroz „Prokop“ prolaze samo BG vozovi. - Za 18 meseci, od uvođenja izvođača u gradiliste, imaćemo železničku stanicu modernu, savremeno opremljenu, sa svim pristupnim putevima, peronima, prugama, TT uređajima, navigacijom putnika kroz navođenje informativnog centra, trafo stanica, i svega onoga što čini normalan život svakog našeg građanina da se ugodno, prijatno i bezbedno oseća na ovom delu pruge.

Kroz stanicu „Prokop“, kada bude završena, prolaziće vozovi iz Evrope, dakle sa severa Srbije ka jugu naše zemlje i sa juga ka Evropi, bez obzira da li su to međunarodni vozovi, putnički vozovi ili BG vozovi, naveo je Simonović i dodao da će kroz tu stanicu biti vrlo velika frekvencija putnika, tako da će njihove bezbednost biti na visokom nivou.

Na nastavku izgradnje „Prokopa“, koja s prekidima traje punih 37 godina, biće angažovan konzorcijum građevinskih preduzeća okupljenih oko „Energoprojekta“, a to su „Energoprojekt-Niskogradnja“, „Energoprojekt-Visokogradnja“, „Energoprojekt-Oprema“, „ZGOP“ i „AŽD“.

Milovanović je u ranijoj izjavi „Tanjugu“ naveo da će na izvođenju radova biti angažovano oko 400 domaćih radnika, a osim njih, biće uključeni i domaći dobavljači, isporučioci opreme i usluga u domenu energetskih i telekomunikacionih sistema, zanatskih radova... Prema projektnoj dokumentaciji, kada bude završena železnička stanica „Prokop“ imaće dnevni promet od oko 40.000 putnika.

Izgradnja „Prokopa“ je počela davne 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka novca, zatim je devedesetih godina prošlog veka nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;