INFONET-468X60-BANNER

Odbijeni prigovori za izgradnju „Prokopa“, uskoro radovi

25.07.2014. | Tanjug

„Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“ odbila je prigovore podnete za javne nabavke radova na rekonstrukciji železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“, saopštile su „Železnice Srbije“ i najavile skoro potpisivanje ugovora sa domaćim konzorcijumom i početak radova. „Železnice Srbije“ dobile su dva rešenja te republičke komisije kojim se odbijaju prigovori na javnu nabavku rekonstrukcije železničkih kapaciteta u „Prokopu“.

Prigovori za nastavak izgradnje „Prokopa“, koji će se finansirati kuvajtskim kreditom od bezmalo 26 miliona evra, odbijeni su tako da „Železnice Srbije“ sada nesmetano i ubrzano mogu da nastave aktivnosti na zaključenju ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, a zatim i na početku radova u Prokopu.

„Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“ svojim rešenjem potvrdila je zaključak „Železnica Srbije“, kojim je odbačen zahtev za zaštitu prava podnosilaca – „Bauwesen“ iz Lazarevca, „Meta Balkan“ iz Beograda, „GIP Konstruktor“ iz Beograda i „Remont pruga“ iz Sarajeva. Ta komisija je, takođe, rešenjem odbacila i zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva „Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“ iz Prokuplja.

„Železnice Srbije“ već danas su započele aktivnosti da se u najkraćem roku zaključi ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, kako bi radovi u Prokopu što pre mogli da započnu. Ugovor je već pripremljen i praktično je spreman za potpisivanje, a odmah nakon toga počelo bi i uvođenje izvođača radova u posao. „Železnice Srbije“ spremne su da u najkraćem mogućem roku uspešno završe sve pripremne aktivnosti. Taj posao na tenderu je, sa najnižom ponuđenom cenom, dobio konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekta“, koji je obuhvatio „Energoprojekt-Niskogradnju“, „Energoprojekt-Visokogradnju“, „Energoprojekt-Opremu“, „ZGOP“ i „AŽD“.

„Železnice Srbije“ dobile su prethodno i saglasnost kuvajtskog „Fonda za arapski ekonomski razvoj“ na Izveštaj tenderske komisije za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“. Javnim pozivom bilo je predviđeno da je maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu 420 dana.

Radovima u „Prokopu“ obuhvaćeni su kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u „Beograd centru“, odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u „Prokopu“. Prokop danas koriste samo vozovi gradske železnice „BG Voz“, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi, ali i da se brže i efikasnije realizuje projekat Beograd na vodi.

Ugovor o kreditu sa kuvajtskim „Fondom za arapski ekonomski razvoj“ potpisan je 10. decembra 2012. godine, a konkursna dokumentacija sa kuvajtskim partnerima usaglašena je krajem 2013. Nakon toga raspisan je i tender za izvođače radova, koji je okončan 28. februara ove godine, ali tek nakon odbijanja prigovora stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora i skori početak radova u „Prokopu“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;