INFONET-468X60-BANNER

"Zeleni" cement i beton se u Srbiji već proizvode. Da li se građevinska industrija trajno menja?

01.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Transformacija građevinskog sektora u Srbiji je počela. Predvode je kompanije koje raspolažu resursima i potencijalima za razvoj ekoloških  proizvoda i rešenja. Pred nama je period tranzicije tokom kojeg je neophodno tradicionalne građevinske materijale prilagoditi ugljenično neutralnoj gradnji koja ne utiče na životnu sredinu.

Zeleni beton i cement

Lafarge - Zeleni cement i beton

S obzirom da je beton, odnosno cement zaslužan za 10-ak procenata ukupne godišnje emisije CO₂ u atmosferi, odgovornost i obaveze proizvođača ovih građevinskih materijala su neupitne. Uprkos obeshrabrujućim procentima, činjenica je da se zeleni cement i beton u Srbiji već proizvode. U našoj najvećoj cementari, fabrici Lafarge BFC u Beočinu, tokom poslednjih nekoliko godina intenzivno se radi na razvoju zelenog portfolia prilagođenog principima održivosti.

Proizvedeni su ECO materijali koji se odlikuju drastičnom redukcijom ugrađenog ugljenika po toni proizvoda, a razvijena su i "zelena" tehnička rešenja za infrastrukturu, čijom se implementacijom značajno smanjuju emisije štetnih gasova u atmosferu, sa tendencijom da se u budućnosti razvoj proizvodne palete usmeri ka nultoj neto emisiji CO₂.

Lafarge ECO portfolio uključuje ECOPlanet zeleni cement, ECOPact zeleni beton i zelena veziva za infrastrukturu. Usled niske emisije CO₂ po toni materijala, svi navedeni proizvodi ispunjavaju zahteve vodećih zelenih sertifikata (LEED, BREEAM, DGNB, WELL, EDGE) doprinoseći uspostavljanju nove kulture gradnje i u Srbiji.

Zeleni rinfuzni cement

Za potrebe betoniranja masivnih elemenata, odnosno izgradnju energetskih objekata, mostova, kolektora, kanalizacijskih i drugih sistema, u Lafarge-u je razvijen cement niske toplote hidratacije CEM II/B-M(S-V)42,5N LH sa redukovanim sadržajem ugrađenog ugljenika za 30%. Kombinacijom granulisane zgure i pepela navedeni cemet ispunjava sve zahteve projekata koji se odnose na trajnost i izdržljivost u agresivnim sredinama (sredine bogate sulfatima, nitratima i hloridima).

Poseduje i nizak nivo alkalija, zbog čega je pogodan za sve tipove agregata - prirodnih i recikliranih. Odlikuje se veoma dobrom kohezijom i obradljivošću, što pogoduje betonskim smešama namenjenim za pumpanje. Eco cement se trenutno primenjuje u izgradnji termoelektrana Obrenovac i Kostolac, kao i za izgradnju drumskog mosta preko Save na državnom putu Ib reda br. 21 (M-21) kod Šapca, deonica Novi Sad – Ruma – Šabac.

Zeleni džakirani cement

U Lafarge-u je nedavno završena sertifikacija novog tipa džakiranog ECOPlanet cementa, čije će emisije CO₂ biti niže i do 40% u odnosu na portland cement opšte namene, što Srbiju  čini jednom od prvih evropskih zemalja koja će na svoje tržište plasirati zeleni cement u džaku i svakako prvim proizvođačem u Srbiji. Ako uzmemo u obzir da se korišćenjem zelenog cementa ostvaruje redukcija od 330kg CO₂ po toni cementa, stiče se jasnija slika o doprinosu koji cementna industrija može dati u globalnoj borbi za očuvanje životne sredine.

Zeleni beton ECOPact

Za potrebe domaćeg građevinskog sektora tokom 2020. godine dizajniran je Zeleni beton Ecopact, prvi low heat beton u Srbiji, sa redukcijom ugrađenog ugljenika za 30% u odnosu na standardne betone. Korišćenjem ECOPact betona umanjuje se količina CO₂ za  čak 100kg po 1m³ betona. Projektovan je na bazi cementa niske toplote hidratacije, što ga, uz visoku trajnost i čvrstoću čini idealnim za izradu masivnih temelja i šipova za izgradnju mostova, a odlično je rešenje za izgradnju industrijskih podova usled smanjenog skupljanja.

Pogodan je za sve klase izloženosti betona u agresivnim sredinama zahvaljujući svom hemijsko-mineraloškom sastavu, kao i izradu betona otpornih na dejstvo mraza XF3 (max 150 ciklusa). Zeleni beton se trenutno ugrađuje na jednom od najznačajnijih industrijskih gradilišta, fabrici pneumatika u Inđiji.

Zelena infrastrukturna veziva

Infrastrukturne metode na kojima je Lafarge-u poslednjih godina fokus - stabilizacija tla i hladna reciklaža, predstavljaju ekološku alternativu klasičnoj tehnici izrade i rekonstrukcije kolovoza. Naime, obe metode podrazumevaju primenu infrastrukturnih veziva BEOSOL i BEOBOND uz upotrebu postojećih materijala sa konkretnog gradilišta čime se sprečava dodatna eksploatacija prirodnih resursa, izbegava formiranje gradilišnih deponija od materijala sa iskopa, smanjuje se trošak transporta i dodatne emisije gasova prouzrokovane prevozom sirovina.

Takođe, zahvaljujući svojim performansama, Lafarge  veziva redukuju potrebu za radom mehanizacije i time direktno utiču na količinu oslobođenih štetnih gasova u atmosferu. Na ovaj način ostvaruju se i uštede u troškovima izgradnje kao dodatni stimulans investitorima za dalju primenu "zelenih" materijala i tehnologija.

Metoda hladne reciklaže koristi se na rekonstrukciji auto-puta E75,  na rekonstrukciji puta Beočin-Bešenovo, kao i Slovac-Lajkovac, dok se u izgradnji Obilaznice oko Beograda, na sekcijama 4, 5 i 6 primenjuje stabilizacija nosećih slojeva. Značaj i važnost korišćenja "zelenih" infrastrukturnih metoda potvrđeni su u Srbiji na projektima izgradnje vetroparkova, a prepoznati su i od strane kompanija koje dolaze iz sredina u kojima se poštuju principi i standardi zelene gradnje, poput japanske kompanje Takenaka, na čijem je projektu početkom godine urađena stabilizacija približno 200.000m² površine. 

 


 

Savremeni trendovi u građevini, sa jedne strane zahtevna dinamika izvođenja radova, potreba za bržom, kvalitetnijom i trajnijom gradnjom i, sa druge strane, jačanje svesti o neophodnosti smanjivanja uticaja građevinskog sektora na životnu sredinu, podstakli su tranziciju građevinske industrije u pravcu održivosti.

Vizija kojom se rukovodi Lafarge, kao jedna od kompanija koje predvode preko potrebnu transformaciju sektora, podrazumeva ostvarivanje rezultata kroz uspostavljanje trajne ravnoteže između zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i preduzetništva, zbog čega će kompanijski fokus i u narednom periodu biti usmeren ka razvoju i implementaciji zelenih materijala i tehnologija koje vode globalnom cilju – dekarbonizaciji građevinskih materijala, odnosno ugljenično neutralnoj gradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;