Modernizacija i transformacija zgrade kultnog filmskog studija

23.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Poznati nemački filmski studio Berliner Union Film Ateliers (BUFA) rešio je da renovira i modernizuje objekte u kojima posluje više decenija. Za početak je u planu rekonstrukcija dve zgrade, nakon čega će se uređenje proširiti na celu lokaciju. Ideja je da ovi objekti budu energetski efikasniji i prihvatljiviji za okolinu, ali bez narušavanja njihovog istorijskog i kulturnog značaja. Vizija je da se gradi na istoriji BUFA kao mesta energije i strasti i da se u saradnji sa kreativnim ljudima stvori mesto za razmenu, akciju i globalni uticaj. Svakako, cilj rekonstrukcije postojećih zgrada je prilagođavanje i zadovoljenje rastućih potreba urbanog okruženja.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Projekat pod nazivom "Atelier Gardens" obuhvata površinu od 23.800 metara kvadratnih i daje rešenje koje će objektima poboljšati fleksibilnost i dodati zelenilo. Ovaj održivi projekat je pod vođstvom holandske firme MVRDV. Pored nje su uključene i HS-Architekten i Harris Bugg Studio. Prema rečima kompanija koje rade na projektu, ovaj poduhvat treba da pokrene budućnost kada je u pitanju renoviranje i bude primer ostalima. Planovi su trenutno usredsređeni na dve zgrade, za koje je već dobijena građevinska dozvola.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Renoviranje prvog objekta izgrađenog 1997. godine je obimnije što se tiče radova i aktivnositi u odnosu na drugi. Ovo je uglavnom zbog toga što objekat ima lošu izolaciju. Rešenje za bolju klimatizaciju prostorija treba da se postigne drvenim okvirom na spoljnoj strani i velikim brojem puzavica. Okvirom će se stvoriti krovna bašta do koje će se dolaziti iznutra i preko cik-cak stepenica. U okviru zgrade će se nalaziti fleksibilne radne prostorije, kafe-bar i prostorija za sastanke.

Atelier Gardens - BUFA

"Atelier Gardens" (Foto: MVRDV)

Što se tiče drugog objekta, on je star oko 100 godina i pripada kulturnoj baštini, pod zaštitom je države. Arhitektonski je važna građevina i ne može se značajno menjati. Shodno ovome biće promenjena unutrašnjost, dodaće se krovni prozor i zavese koje dele prostorije. Ovo bi omogućilo dobijanje multifunkcionalnog prostora za radionice, sastanke, filmske projekcije i veća okupljanja.

Širi projekat koji obuhvata više objekata na lokaciji, biće usredsređen na prirodno osvetljenje i ventilaciju, a uključivaće i postavljanje sistema za sakupljanje i skladištenje kišnice, kao i sistema za reciklažu sive vode. Zelenilo će zameniti betonske staze i pločnike. U jednom od planova stoji i da će se čelik koji ostane kao otpad nakon rušenja dva zastarela skladišta sačuvati i ponovo koristi za stvaranje novog ulaznog paviljona na lokaciji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?