Nesuđeno obeležje Londona

17.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

"Tulip tower" je po planu trebao da postane najviša konstrukcija u Londonu koja bi izmenila gradski horizont. Sa realizacijom projekta je prvenstveno trebalo da se krene još prošle godine ali je zbog dodatnih razmatranja to prebačeno za ovu godinu kada je i doneta konačna odluka da se neće graditi. Toranj visok 305,3 metara sa vidikovcem na vrhu trebao je da se nalazi u finansijskoj ćetvrti. Projekat je uradila firma Foster+Partners.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Kao obrazloženje koje je Vlada Velike Britanije objavila pre par dana, u ime britanskog sekretara za stanovanje navodi se zabrinutost zbog ugrađenog ugljenika u sam toranj preko materijala za gradnju i sl. i mogućeg negativnog uticaja na okolno arhitektonsko nasleđe. Vlada je odluku donela nakon žalbe investitora i označila je kraj projekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

U izveštaju inspektora za planiranje stoji da su namena, oblik, materijali i lokacija rezultirali dizajnom koji bi naneo znatnu štetu značaju "Tower of London" kao i drugim objektima od istorijskog i kulturnog značaja ovog grada. Njegova izgradnja bi imala više štete nego koristi kulturnoj baštini, nadmašujući vrednost koju bi mogao pružati kao turistička atrakcija i edukativni objekat. Takođe, pored toga tu je i neodrživost samog objekta.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Inače, projekat je bio odobren od strane Grada Londona, a pre toga odbijen 2019. od strane gradonačelnika Londona Sadiq Khana uz obrazloženje da bi zbog nedostatka poslovnog i stambenog prostora dodao malo javne koristi gradu, a uz to bi negativno uticao i na horizont Londona.

Tulip tower

"Tulip tower" (Foto: DBOX)

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?