INFONET-468X60-BANNER

Pogledajte ovaj nagrađivani plan za samoodrživu zajednicu

16.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Samoodrživi grad

Ulsteinvik Kaleidoscope (Foto: Kvant-1)

Ulsteinvik Kaleidoscope se nalazi u Norveškoj i izgleda kao set za naučnofantastični film. Ali, međutim, nije tako. Ovako možda izgleda budućnost dizajna.

Uprkos tome što je stiglo više od stotinu projekata iz celog sveta, ovaj dizajn je izabran za pobednika nagrade Architizer A+2021. Inovativan je, moderan i samoodrživ. Ovo je strategija za mali grad u Norveškoj, a cilj je raditi i koristiti prirodne cikluse i protok energije u tom području, a istovremeno stvoriti prekrasno okruženje za život, rad i provođenje vremena.

Dizajn će obezbediti mesta za okupljanja, poboljšati pešačku pristupačnost i otvoriti veze do mora. Centar grada sa višenamenskim trgom, zgradom kulturne baštine i prostorom za javne sastanke su takođe deo plana.

Plan samoodrživog grada

Plan samoodrživog grada (Foto: Kvant-1)

Električni autobusi koji se sami upravljaju će sve povezati, a pametna mreža sa priključnim modulima će zajednici obezbediti obnovljivu energiju. Mreža se napaja tehnologijom SmartPergola sistema, koji koristi solarne module na krovovima grada, poslovnim prostorima i prostorima za sastanke za pomoć u napajanju energetske mreže, tako da je sve povezano u celinu.

Projekat je poznat kao Povered by Ulsteinvik zbog svog sistema napajanja. Do šetališta uz plažu se stiže ako se pratiti plava staza kompleksa. Unutrašnjost pristaništa će biti pretvorena u centar aktivnosti sa samovozećim čamcima i robotskim štapovima za pecanje.

Centralni SMARTHUB, Generation Gardens u Ulshaugenu i Circular Neighborhoods u Holsekerdalenu ujediniće se kako bi stvorili ovo neverovatno mesto. Smarthub je javni prostor koji kombinuje gradsku većnicu, poslovni centar, kafić i laboratoriju za inovacije. Fotonaponski paneli se koriste spolja za isporuku energije u mrežu.

U vrtovima Generation Gardens postoje brojne pogodnosti, uključujući vrtić, klub za mlade i zdravstvene ustanove, kao i natkrivena dvorišta na kojima se mogu igrati deca.

Circular Neighbors

Circular Neighborhoods (Foto: Kvant-1)

Nova ideja stanovanja u Holsekerdalenu su Circular Neighborhoods. Ove zgrade sakupljaju kišnicu, koja se zatim koristi za navodnjavanje balkonskih gredica, tako da će stanovnici moći sami da uzgajaju hranu. Na raspolaganju je i uzgajivačnica, zajednički staklenik sa kuhinjom, tako da nakon prikupljanja materijala za večeru, svi mogu zajedno pripremiti hranu i večerati.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;