INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbani zeleni prostor za osveženje industrijske zone

10.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Koliko god se u urbanim sredinama vodilo računa o prirodi i okruženju i ljudi se trudili da žive u sinergiji sa njom, uvek može više da se radi u pravcu razvoja i oplemenjivanja javnih prostora da budu zdraviji i ekološki podobniji. Roterdam kao najveća evropska luka poznat je i po svojoj arhitekturi. Visokospratnice i moderan dizaj svakako su ono što ovaj grad karakteriše i malo je reći da mu nedostaju zelene oaze. Sa ovim u vezi došlo se na ideju da se jedna od nedovoljno iskorišćenih lokacija u luci pretvori u urbani zeleni prostor sa više parkova.

Nelson Mandela Park

"Nelson Mandela Park" (Foto: SWA/Balsley)

Projekat "Nelson Mandela Park" osmišljen je da da "novi život" roterdamskoj četvrti South Maashaven. U okviru ove četvrti nalazi se istorijska luka poznata po žitaricama. Park će biti produžetak nasipa za obranu od poplava na istočnoj strani i stapaće se sa njim dok će takođe biti usklađen i sa novim šetalištem uz nasip pored obližnjeg trgovačkog bulevara. SWA/Balsley stoje iza ovog projekta.

Ovaj park treba da poveže raznoliku populaciju jer se u gradu nalaze naselja podeljena po socioekonomskim statusima. Urbanisti shodno tome traže način da se poboljša socijalna kohezija i smanji segregacija. Gradske vlasti se nadaju da će park podstaknuti budući razvoj ove četvrti jer će biti povezan i šetalištem ali i javnim prevozom i vodenim putem sa ostalim delovima grada.

Nelson Mandela Park

"Nelson Mandela Park" (Foto: SWA/Balsley)

Širi poduhvat u okviru koga se nalazi ovaj projekat treba da ukombijue istoriju grada  i budući razvoj prihvatajući pomorsku kulturu Roterdama. Obuhvatiće površinu od 7 hektara u okviru koje će se naći močvarna staništa, obalno područje, šumarci i travnjaci za igru i opuštanje.

Iz parka će se pružati pogled ka luci i istorijskom objektu Maassilo, nekada izuzetno produktivnoj fabrici za preradu žita. Najstariji deo silosa od armiranog betona izgrađen je 1911. godine kada se u okviru njega nalazilo 128 silosa ukupnog kapaciteta 20.000 tona žita. Sada ovaj prostor služi za održavanje događaja gde se okupljaju uglavnom kreativci.

Nelson Mandela Park

"Nelson Mandela Park" (Foto: SWA/Balsley)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;