INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompleks 100 odsto nulte energije

23.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je izgradnja prvog objekta mešovite namene u SAD-u koji će u potpunosti biti nulte energije. Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj postizanje trostruke nulte energije, što znači da 100 odsto svojih potreba za energijom dobija iz obnovljivih izvora, da tretira i ponovo upotrebljava 100 odsto otpadne vode i reciklira ili kompostuje 100 odsto celokupnog otpada.

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

Pobedničko rešenje uradila je firma Garrison Architects u saradnji sa South End Development i planirano je da se realizuje u South Endu u Olbaniju u državi Njujork. Ovaj projekat pokazuje da savesna izgradnja može biti kreativna, obnavljajuća, zdrava, integrisana i inspirativna. 

"Seventy-Six" je sedmospratnica mešovite koja se prostire na 7210 kvadratnih metara i u okviru koje se nalazi 69 stambenih jedinica i oko 11 odsto poslovnog prostora. Stanovi su u rasponu od studija, jednosobnih, dvosobnih i trosobnih pa sve do dupleksa i modularnih stanova koji se mogu prilagoditi zahtevima jer ih karakteriše fleksibilnost. Zgrada se može pohvaliti pristupačnim stambenim prostorom a uz to pruža zdravo i ekološki prihvatljivo okruženje svojim stanovnicima. Premašuje državne inicijative u održivosti i stvara nove mogućnosti za lokalnu zajednicu. Kompleks promoviše uravnoteženi ekosistem sa pozitivnim uticajem na buduće generacije, stvarajući dobrobit za svakog stanovnika, partnera i zaposlenog. 

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

U cilju postizanja nulte energije, osmišljeno je da kompleks ima zajednički i skalabilan sistem za proizvodnju energije, koji uključuje upotrebu toplotne pumpe koja koristi energiju zemlje, solarno-termalni sistem, ventilaciju za povrat energije, fotonaponske panele i vetroturbine. Svi stanovi će biti opremljeni indukcionim pločama za kuvanje, mašinama za sušenje veša sa toplotnom pumpom i energetski efikasnim uređajima.

Pored ovoga biće postavljen i sistem za prečišćavanje vode u cilju smanjenja odvoda otpadnih voda i kišnice upotrebom tehnologija sakupljanja vode i filtriranja. Ova siva voda i otpad iz kanalizacije ponovo će se koristiti, kompostovati ili spaliti na licu mesta. Kompleks će karakterisati i urbana farma "Živa mašina" sa vertikalnim vrtovima i delovima za uzgajanje vodenih organizama – akvakultura. Ovde će biti korišćeni i prikazani međuzavisni biološki ciklusi. Čistiće se i održavati okolina, uključujući izgrađene močvare, kompostirati organski sastojci i ponovo upotrebljavati voda. 

Seventy-Six kompleks nulte energije

"Seventy-Six" kompleks nulte energije (Foto: Garrison Architects)

Kompleks će pozitivno uticati na okruženje, ali za sada nema više detalja jer je projekat u ranoj fazi razvoja. Ono što se zna je da je jedan od 13 kvalifikovanih za takmičenje "Buildings of Excellence".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;