INFONET-468X60-BANNER

Futuristički toranj u Istanbulu

26.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno je završen telekomunikacioni toranj u Istanbulu upečatljivog dizajna sa kog se pruža pogled ka tački spajanja Evrope i Azije. Toranj je projektovan da izdrži udare jakih vetrova i topologiju lokacije na kojoj se nalazi, shodno tome da je smešten na uzvišici. U pitanju je i televizijski i radio toranj visok 369m napravljen od armiranog betonskog jezgra, sa izvajanom fasadom i velikim čeličnim jarbolom na vrhu.

Toranj u Istanbulu

Toranj u Istanbulu (Foto: NAARO)

U okviru njega se nalaze dvospratni restoran i vidikovac sa koga se vidi celo područje. Unutrašnjost kule se prostire na 29.000 kvadratnih metara, od čega većinu zazimaju tehničke prostorije nedostupne javnosti. Posetioci mogu pristupiti sadržajima u donjem delu u okviru podijuma koji je prekriven travom. U okviru njega se nalaze foaje, kafić i izložbeni prostori. Odavde se staklenim liftom dolazi do vrha i vidikovca odakle se pruža pogled od 360 stepeni ka Bosforskom moreuzu i ostrvu Princes.

Toranj u Istanbulu

Toranj u Istanbulu (Foto: NAARO)

Projekat za ovaj toranj uradila je turska firma Melike Altinisik Architects (MAA) čiji je osnivač pre otvaranja firme nekoliko godina radio u kompaniji ZHA. Mnogi ovo povezuju sa uređenjem enterijera koji je prilično futuristički i podseća na neka dela Zaha Hadid Architects. Dizajn interijera razvijen je na osnovu činjenice da objekat uključuje jedinstvene prostore koji nude novo iskustvo. Glavni cilj je bio stvaranje povezanosti sa mestom gde se nalazi uz pomoć svetlosti, prirode i prostora, kako bi ljudi promenili perspektivu i bili podstaknuti da razmišljaju na drugačiji način.

Enterijer tornja u Istanbulu koji podseća na dizajn ZHA

Enterijer tornja u Istanbulu koji podseća na dizajn ZHA (Foto: NAARO)

Iako je gradnja završena, toranj će za javnost biti otvoren tek krajem proleća. Procene su da će ga na godišnjem nivou posetiti oko 4,5 miliona ljudi.

Vidikovac tornja u Istanbulu

Vidikovac tornja u Istanbulu (Foto: NAARO)

 

Podnožje tornja u Istanbulu

Podnožje tornja u Istanbulu (Foto: NAARO)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;