Brodski tunel za bezbedniji prolaz koji preseca poluostrvo

24.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma ambiciozan projekat izgradnje tunela u Norveškoj dobio je zeleno svetlo i trebao bi da počne sa realizacijom sledeće godine. U pitanju je tunel za brodove "Stad Ship" kojim će preseći celo poluostrvo i time omogućiti da se zaobiđe najopasnija brodska ruta Norveške. Biće visok 50m, širok 36m i dug 1,7km.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Očekuje se da će biti uklonjeno 3 milijarde kubnih metara kamena koji će biti odnešeni pomoću barži. Inženjeri će tehnikom horizontalnog bušenja i uz pomoć eksploziva prvo ukloniti gornji deo, za "tavanicu", a nakon toga će se preći na vertikalno bušenje u kombinaciji sa miniranjem eksplozivom za donji deo. Ulaz i izlaz tunela će biti delimično blokirani za to vreme, tako da unutrašnjost ostaje suva dok radovi traju. Nakon završetka ovih radova, ovi delovi će biti minirani i otvoreni kada bude došlo vreme za punjenje vodom. Za projekat ulaza i izlaza biće zadužena arhitektonska firma Snøhetta.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Predviđanja su da će u proseku ovim tunelom prolaziti oko 19 brodova dnevno. Saobraćaj će biti u jednom smeru i menjaće se na svakih sat vremena. Još uvek se ne zna o tome koje težine i gabarita će biti brodovi koji će moći da prođu ovuda, ali svakako da nisu u pitanju manji turistički brodići, već teretni i veći putnički brodovi.

Tunel za brodove Stad Ship

Tunel za brodove "Stad Ship" (Foto: Kystverket/Snøhetta)

Završetak se očekuje do 2026. godine. Budžet je trenutno postavljen na 2,8 milijardi NOK, što je otprilike 330 miliona USD bez poreza.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...