INFONET-468X60-BANNER

Hotel sa "rende" fasadom

03.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Na parceli koja se nalazi na samom uglu dve ulice u Denveru u Koloradu planiran je da se gradi hotel koji će postati novi centar društvenog života u ovom gradu. Za dopadljiv izgled fasade koji podseća na kuhinjsku alatku - rende, iz firme koja je uradila projekat je rečeno da je to slučajnost jer je inspiracija zapravo bila kora lokalnog drveća aspen. Ovaj objekat se može pohvaliti energetski održivim karaktersitikama. Za napajanje će koristiti solarnu energiju a na vrhu će se nalaziti zeleni krov.

Hotel Populous u Denveru

"Populous" (Foto: Studio Gang)

Studio Gang je uradio projekat ove zgrade čija forma podseća na kiln i planirano je da izgradnja krene ove godine a bude završena 2023. godine. Objekat mešovite namene pod nazivom "Populous" prostiraće se na površini od 12.500 metara kvadratnih i u najvećoj meri će biti ispunjen hotelskim kapacitetima. Pored hotelskog protora, u  okviru 13 spratova, nalaziće se i 40 mikro stanova, javni bar na krovu, vidikovac, prostor za organizovanje događaja i balska dvorana, kao i prodavnice za kupovinu hrane i pića.

Hotel Populous u Denveru

"Populous" (Foto: Studio Gang)

U prizemlju zgrade su postavljeni 9m visoki prozori sa lukovima kako bi uokvirili ulaze i poglede u predvorje, restoran i prostore za ručavanje. Iznad su prozori koji prate "ritam" donjeg baznog dela i stapaju se u dinamičnu celinu dajući fasadi skulpturalni izgled. Svaki otvor je širine hotelske sobe, a veličina prozora se menja u zavisnosti od toga da li je u pitanju javni ili privatni prostor. Prepoznatljivi oblici prozora biće po naliku na šablone pronađene na drveću aspen. Kako drveće raste, ono odbacuje donje grane i ostavlja za sobom tamne tragove u obliku "oka" na kori stabla, pa če tako na zgradi prozori biti te "oči".

Hotel Populous u Denveru

"Populous" (Foto: Studio Gang)

Očekuje se da će energetski efikasan objekat dobiti i LEED Gold sertifikat. Pored solarnih panela koji će zgradu snabdevati električnom energijom, biće postavljeni i efikasni sistemi za grejanje i hlađenje, kao i zeleni krov. Prepoznatljivi prozori, osim estetskog efekta daće i zaklon od sunca hoteslkim sobama a takođe će i usmeravati kišnicu kako bi se vremenom fasada održala čistom.

Hotel Populous u Denveru

"Populous" (Foto: Studio Gang)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;