INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuće sa "živim" krovovima jeftinije od standardnih

17.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Navikli smo da sve što je dobrog kvaliteta mora imati i visoku cenu. Međutim, tu teoriju opovrgava arhitekta Matt Wittman iz Wittman Estes. On je osmislio održive kuće u nizu za grad Sijetl koje su jeftinije od standardnih u tom području. "Tsuga Townhomes" podrazumeva trio održivih gradskih kuća građenih u nizu koje karakterišu "živi" krovovi, ekološki završni materijali i sistem za prikupljanje kišnice.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - kuće u nizu (Foto: Wittman Estes)

Cilj ovog projekta jeste da se poboljša stanogradnja u spomenutom gradu, ne samo pružanjem troškovno pristupačnijih kuća, već i ekološki podobnijim. Brzi rast troškova gradnje u Sijetlu rezultirao je velikim obimom ali nekvalitetnim rešenjima što je dovelo do pojave objekata od nekvalitetnih materijala kojima često nedostaje "karakter" i povezanost sa prirodom. U 2018. godini prosečni troškovi gradnje u u ovom gradu svrstali su se među najviše na svetu i iznosili su 280 dolara po kvadratnom metru. Cena izgradnje "Tsuga Townhomes" iznosi 185USD po kvm, što celokupan projekat čini 45% jeftinijim u odnosu na prosečnu cenu stanogradnje u spomenutom gradu u SAD-u.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - kuće u nizu (Foto: Wittman Estes)

Tri stambene jedinice smeštene su na nagnutoj parceli koja obuhvata 5.040 kvadratnih metara. Ova kritična lokacija izabrana je kako bi se smanjili troškovi, a izgradnja na njoj omogućena je samo zato što je padina veštački stvorena tokom gradnje obližnje ulice. Nalazi se na ivici "Highland" parka i gleda na reku Duwamish. Glavna kuća smeštena je uz ulicu i park, dok je dupleks izgrađen na padini. Stambene objekte karakterišu veliki prozori okrenuti prema jugu u cilju maksimiziranja pogleda i obezbeđivanja dovoljno sunčeve setlosti. 

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - terasa (Foto: Wittman Estes)

Održivi dizajn pomaže u stvaranju zdravog životnog okruženja u gradskim uslovima, a uz to štedi energiju i snižava troškove. Zeleni krovovi i specijalne saksije za bioretenciju koje se koriste za sakupljanje kišnice samo su neke od karaktersitika. Zelenilo na terasama, krovovima i tremovima stvara neku vrstu filtera i zaštitne zone između privatnog i javnog prostora. Energetski efikasni sistemi zadovoljavaju standard zelene gradnje - Four Star Built Green Certification.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - unutrašnjost (Foto: Wittman Estes)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;