INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pogledajte neboder na najskupljoj lokaciji na svetu

01.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Najskuplja lokacija na svetu za gradnju se po navodima medija nalazi u ulici Murray Road u Hong Kongu i upravo na tom mestu planirano je da nikne neboder. U pitanju je vijugavi stakleni oblakoder od 36 spratova u formi pupoljka cveta bauhinije, koji treba da zameni višespratno parkiralište. Projekat je uradio studio ZHA.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Ovu zgradu karakterisaće staklena fasada izrađena od niza zakrivljenih segmenata koji se izdižu u dva dela otvorenih balkona ispunjenih drvećem. Neposredno ispod višeg balkona, koji se nalazi negde na oko dve trećine visine nebodera, nalaziće se nebeski vrt u okviru kojeg će biti i staza za trčanje. Na vrhu nebodera će biti zatvorena banket sala sa pogledom na grad.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Neboder će biti u formi pupoljka bauhinije, cveta koji se nalazi na zastavi Hong Konga. Inače, ovaj cvet je poznat kao hongkonško drvo orhideje i prvi put je uzgajano u gradskim botaničkim vrtovima iznad lokaliteta Murray Road.

Glavna konstrukcija nebodera biće uzdignuta iznad tla, dok će prostor ispod zgrade biti povezan sa gradskom mrežom pešačkih staza, i to preko niza dvorišta i vrtova. Ovi otvoreni prostori ulivaju se u zajedničke prostorije u unutrašnjosti, a zakrivljene staklene fasade poboljšavaju ovu povezanost između unutrašnjosti zgrade i okolnih vrtova i grada šire.

2 Murray Road

"2 Murray Road" (Foto: ZHA)

Neboder, čelične konstrukcije visoke zatezne čvrstoće, projektovan je da postigne LEED Platinum sertifikat održivosti i najviši rang 3-Star u Programu za ocenjivanje zelene gradnje u Kini. Objekat će biti obložen četvoroslojnim dvostruko laminiranim i dvostruko zakrivljenim izolacionim staklenim panelima, dok će se svi podovi prirodno provetravati.

Kada se bude realizovao ovaj projekat "2 Murray Road" postaće drugi projekat Zaha Hadid Architects u gradu, pored 78 metara visokog nebodera "Jockey Club Innovation Tower".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;