Sinergija parkovskih klupa i zelenila

24.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat pod nazivom "Superverde" odnosi se na urbani mobilijar i ozelenjavanje gradske sredine. Ovaj poduhvat italijanskog arhitekte Stefano Boerija odnosi se na modularni nameštaj za javne površine u kombinaciji sa zelenilom - drvećem i biljkama, a osmislio ga je za kompaniju Metalco koja proizvodi ulični mobilijar.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

U okviru metalnih oivičenih žardinjera nalazilo bi se zelenilo koje odgovara klimatskim uslovima podneblja. Na njihovim rubovima bi se nalazile metalne klupe učvršćene po određenim tačkama okvira kako bi prolaznici mogli tu da sednu i odmore. "Superverde" je zapravo propusna i fleksibilna površina, koja se kupuje po kvadratnom metru. Može se prilagođavati u zavisnosti od ambijenta i zahteva kupca. Pošto je u pitanju modularni sistem, sastavljen od ivica i skrivenih bočnih konstrukcija, omogućava da se stvore pejzaži različitih oblika i veličina.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

"Superverde" karakteriše energetski efikasan sistem autonomnog održavanja. Zahvaljujući gusto postavljenom sistemu navodnjavanja i senzorima za kontrolu i analizu kvaliteta i vlage zemlje, moguće je upravljati korišćenjem vode, kao i svim resursima i garantovati zdravlje biljaka. Ova "površina" je sama po sebi ukrasna ali pored toga je i prijatan prostor za sedenje i stanište insektima, a takođe bi mogla i da poboljša klimu okoline u kojoj se nalazi. Zelene površine bi umanjile štetne efekte sredine i smanjile temperaturu na samoj lokaciji.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

Zelene površine bi smanjile efekat urbanog ostrva toplote, kao i temperature u područjima visoke frekvencije ljudi. Urbana ostrva toplote su područja u gradskim sredinama gde površine postaju toplije od okoline, jer je zemlja prekrivena tamnim površinama koje apsorbuju toplotu. Drveće i vegetacija mogu se strateški koristiti za smanjenje temperature vazduha.

Najmanja verzija "Superverdea" iznosi između 9 i 20m² i može da sadrži do tri stabla i 20 žbunova, zajedno sa travama i višegodišnjim biljkama, dok velika pokriva između 60 i 100m² i u okviru nje se nalazi do desetak stabala. Ova zelena "površina" povećava prisustvo drveća u gradu i na taj način poboljšava kvalitet vazduha i život građana.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

PALISADA
PALISADA
BEOGRAD-BORČA
www.palisada.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...