INFONET-468X60-BANNER

Najveća zelena fasada u Evropi

05.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Živa ograda sastavljena od 30.000 biljaka pokriva poslovni blok "Kö-Bogen II" u Dizeldorfu u Nemačkoj i proteže se u dužini od 8km što je čini najvećom zelenom fasadom u Evropi, kako tvrde iz kompanije koja je uradila projekat za istu. Smešten je na Gustaf-Gründgens-Platzu u gradskom okrugu Hofgarten. Nalazi se uz poslovnu kulu "Dreischeibenhaus" i nasuprot pozorišta "Schauspielhau". 

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Projekat za ovu petrospratnicu uradila je kompanija Ingenhoven Architects i to kao odgovor na postojeću urbanu situaciju. Christoph Ingenhoven, osnivač ove kompanije rekao je da iskosa postavljene fasade stvaraju dinamičan ulaz u Gustaf-Gründgens-Platz i obezbeđuju nesmetan pogled ka ikonama posleratnog modernizma, zgradama "Dreischeibenhaus" i "Schauspielhaus", ali i jednom od prvih i najstarijih parkova u Nemačkoj "Hofgartenu".

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Zelena fasada inspirisana je umetničkim pravcem u savremenoj umetnosti koji se naziva Land-art. Neodređenost između gradskog i prirodnog okruženja omogućila je da se "Kö-Bogen II" poveže i "komunicira" sa Hofgartenom. Dve fasade zgrade u obliku trapeza koje su okrenute prema trgu i vrtu u potpunosti su prekrivene živom ogradom koja pruža ekološku korist kao i 80 listopadnih stabala.

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Ingenhoven Architects je utvrdio da je živa ograda najprikladniji način za integrisanje velike količine zelenila u ovakvu vrstu projekta, jer ova biljka raste lokalno i relativno je jednostavna za održavanje. Uključivanje zelenila u arhitektonske projekte, izuzev standardnih "balkonskih biljaka", zahteva sveobuhvatnu fitotehnološku analizu koja se temelji na preciznoj analizi lokacije.

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Poznato je da je živa ograda od graba jedna od najidelanijih ali ujedno i najuobičajenijih koje se koriste u Dizeldorfu jer ova biljka čuva svoje listove zimi. Ova biljka je veoma otporna i u stanju je da izdrži velike brzine vetra i zahteva samo dva do tri šišanja godišnje, dok joj zimi nije potrebno grejanje. Iako je uzgoj potrebne ograde bio izazov, iz kompanije Ingenhoven Architects otkrili su da je isto tako teško i uveriti stanovnike da će zgrada zaista tako i izgledati. Glavni izazov je zato bio dokazati da će uzgajanje, odabir, briga, zalivanje, obrezivanje i garancija učinka trajati tokom 99 godina kako je i predviđeno, što je srećom i pokazano.

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Uz poslovni blok od 41.370m² nalazi se manja zgrada sa trouglastim krovom prekrivena travnjakom u okviru koje su smešteni restorani i prodavnice.

Projekat ove dve zgrade i obnova "Schauspielhaus" su deo većeg poduhvata koji obuhvata rekonstrukciju i oživljavanje ovog područja Dizeldorfa. Planirano je da se realizuje tokom ove godine i da se konačno stavi tačka na ovaj 27-godišnji projekat preuređenja srca grada i da postakne i ostale gradove da budu zeleniji.

Kö-Bogen II

"Kö-Bogen II" (foto: Ingenhoven Architects/HGEsch)

Kompanija Ingenhoven Architects sa sedištem u Dizeldorfu ima za cilj razvoj održive arhitekture, pa se nada da će ovaj projekt poslužiti kao primer drugima. Iz kompanije kažu da su potrebni hrabrost i predanost da se gradovi pretvore u budućnosti u one koji će biti klimatski povoljniji. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;