INFONET-468X60-BANNER

Kuće od bambusa otporne na zemljotres

21.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Lombok, ostrvo u Indoneziji, tokom 2018. godine pogodilo je nekoliko zemljotresa, od kojih su neki dostigli magnitudu od 7 stepeni po Rihteru. Tokom ovih potresa najviše su pogođene lokalne zajednice širom seizmičke regije - poginulo je preko 500 ljudi, 445.000 beskućnika i 129.000 domova je oštećeno.

Kuće od bambusa otporne na zemljotres

Kuće od bambusa otporne na zemljotres (foto: Ramboll)

Zabrinuta za kvalitet zgrada u ovoj oblasti, Els Houttave, osnivač lombokške dobrotvorne organizacije Grenzeloos Milieu, znala je da se mora učiniti nešto kako bi se obezbedilo da se takva vrsta devastacije više nikada ne ponovi. Udružila se sa Rambollovim inženjerom mostogradnje Xavierom Echegarayem i građevinskim inženjerom Marcinom Dawydzikom kako bi pronašla rešenje koje je istovremeno i održivo i otporno na zemljotrese.

Kuće od bambusa otporne na zemljotres

Kuće od bambusa otporne na zemljotres (foto: Ramboll)

Kad je Dawydzik otputovao u Lombok, otkrio je da je problem u građevinskim tehnikama i materijalima. Situacija je bila takva da su sela bila sravnjena i ruševine su bile svuda okolo. Na mnogim mestima je preostao samo temelj kuća. S obzirom da ovo nije bio neuobičajeno snažan potres za regiju, kao razlog je naveo nedostatak ojačanja u stambenim objektima koji su doveli do ogromne štete i gubitka života ljudi, u mnogo većoj meri nego što je trebalo biti. Dodao je i to da je ono što ga je još više zabrinulo bilo da su lokalci već bili započeli obnovu sa istim odsustvom integriteta konstrukcija koji je postojao u razrušenim zgradama.

Kuće od bambusa otporne na zemljotres

Kuće od bambusa otporne na zemljotres (foto: Ramboll)

Kako se ispostavilo, rešenje za izgradnju bilo je bliže nego što se očekivalo. Delomično uništena sela bila su okružena bambusovim šumama, nekadašnjim građevinskim materijalom koji je lagan, jak, pristupačan, održiv i dostiže punu zrelost za oko pet godina.

U saradnji sa meštanima, Ramboll je izgradio tri prototipske „šablonske kuće“ otporne na zemljotres, sagrađene skoro pa u celosti od lokalnog bambusa. Kuće su uzdignute na unakrsno postavljene stubove sa stepeništem u središnjem delu koje vodi do dnevnog boravka i prostora za dve spavaće sobe. Zidovi su obloženi panelima napravljenim od protkanog bambusa ili trske, dok je krov napravljen od reciklirane kartonske ambalaže Tetra Pak.

Kuće od bambusa otporne na zemljotres

Kuće od bambusa otporne na zemljotres (foto: Ramboll)

Projekat koji vodi Grenzeloos Milieu i University College London pružiće meštanima besplatan plan kako izgraditi povoljne kuće otporne na zamljotres bez prethodnog znanja komplikovanih tehnika gradnje. Uz to će, Grenzeloos Milieu podučavati zajednice kako da sakupljaju drveće za hranu i izgradnju. Volonteri iz Rambolla će na terenu u Lomboku podučavati meštane procesu kojim se istovremeno obezbeđuje i sigurnost i efikasnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;