INFONET-468X60-BANNER

Filmovi za stakla koji doprinose klimatizaciji

10.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Pre nekoliko godina smo čuli za MOlecular Solar Thermal (MOST) sistem. Ovde se solarna energija skladišti u tečnom medijumu, a kasnije oslobađa kao toplota. Međutim, tehnologija je uznapredovala i primenjena je na providan film koji se može ugraditi na unutrašnjost prozora u energetski efikasnim zgradama. Ovaj film razvijen je na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj.

MOST film sadrži molekul norbornadien-kvadriciklan. On uzrokuje da prozirni polimerni film poprimi narančasto-žutu boju kada nije izložen direktnoj sunčevoj svetlosti.

Molekuli apsorbuju veliki deo sunčeve energije ujutru kada sunce izlazi i njegovi zraci „udare“ u materijal. Konkretnije, molekul hvata neke od dolaznih fotona i podstiču ih na izomerizaciju, odnosno da privremeno postanu drugi tip molekula, sa potpuno istim atomima, ali u drugačijem rasporedu.

Filmovi za stakla koji hlađenjem/zagrevanjem prikupljaju i oslobađaju solarnu energiju

Filmovi za stakla koji hlađenjem/zagrevanjem prikupljaju i oslobađaju solarnu energiju (foto: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology)

Rezultat ovog procesa predstavlja film koji ne samo da postaje potpuno bezbojan, već zadržava i veliki deo sunčeve energije sprečavajući ga da uđe u objekat. Unutrašnjost zgrade tako ostaje hladnija nego što bi inače, smanjujući potrebu za klimatizacijom.

Međutim, uveče, kada sunčevi zraci više ne udaraju u film, molekul se vraća u svoj prethodni oblik, oslobađajući uskladištenu energiju u prostoriju do osam sati. Time se smanjuje potreba za grejanjem zgrade.

Naučnici sada rade i na smanjivanju vrednosti molekula i na povećanju njegove koncentracije u filmu. Smatra se da bi se ovi ciljevi trebali postići u relativno kratkom roku jer bi ovaj prozor uskoro trebalo da bude komercijalno dostupan.

Istraživanje koje vodi prof. Kasper Moth-Poulsen opisano je u radu koji je nedavno objavljen u časopisu „Advanced Science“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;