Dlaka polarnih medveda inspiracija za toplotnu izolaciju

11.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Za polarne medvede je izolacija koju im pružaju njihova masnoća, koža i krzno od životnog značaja je im pomaže da prežive na ledenom Arktiku. Sa druge strane je za inženjere krzno polarnih medveda savršen „uzor“ za stvaranje sintetičkih materijala koji se mogu napraviti da budu jednako dobri. Naučnici u Kini razvili su izolator koji reprodukuje strukturu pojedinačnih vlasi krzna polarnih medveda.

Krzno polarnog medveda se prilagođavalo tokom vremena kroz proces evolucije, u cilju sprečavanja gubitka toplote tokom hladnog i vlažnog vremena. Zbog ovoga i jeste idealan model za sintetički toplotni izolator, rekao je autor Shu-Hong Yu, profesor hemije na Univerzitetu nauke i tehnologije u Kini (USTC).

Stvaranjem vazdušnog gela iz karbonskih cevi možemo da kreiramo elastični i lagani materijal koji zadržava toplotu bez da se primetno degradira tokom svog životnog veka.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za razliku od dlaka ljudi i drugih sisara, dlake polarnih medveda su šuplje. Kada se pogleda pod mikroskopom, svaka ima dugo, cilindrično jezgro koje prolazi direktno kroz njen centar. Oblici i razmaci ovih šupljina odgovorni su za njihovu prepoznatljivu belu boju. Međutim, one drže toplotu, otporne su na vodu i rastegljive su, odnosno imaju sve poželjne osobine toplotnog izolatora.

Šuplji centralni delovi ograničavaju kretanje toplote i čine pojedine dlake laganim, što je jedna od najistaknutijih prednosti u nauci o materijalima, rekao je kaže Jian-Wei Liu, vanredni profesor na USTC-u. Da bi oponašao ovu strukturu i proširio je na praktičnu primenu, istraživački tim je proizveo milione karbonskih izdubljenih cevi, svaku ekvivalentnu jednom pramenu, koje je namotao u aerogel blok nalik špagetima.

U poređenju sa drugim aerogelovima i izolacionim komponentama, otkrili su da su šuplje cevi inspirisane polarnim medvedima lakše i otpornije na strujanje toplote. Otporne su u velikoj meri i na vodu. Novi materijal je bio izuzetno rastegljiv, čak više od samih dlaka, što je dodatno povećalo njegovu primenjivost.

Sledeći izazov je stvoriti ovaj materijal u većoj razmeri i težiti njegovoj industrijskoj upotrebi. Trenutno se materijal sa karbonskim cevima ne može lako masovno proizvoditi, ali se očekuje da će se ta ograničenja prevazići.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...