INFONET-468X60-BANNER

Reciklirane gume mogu pomoći betonu da zadrži toplotu

21.02.2019. | Ben Coxworth | New Atlas

Bez obzira što beton ne gori, on se ipak može „oštetiti" kada biva podvrgnut ekstremnoj toploti. Ovde se misili na to da površinski slojevi materijala pucaju, što može da uzrokuje rušenje celokupne konstrukcije napravljene od njega. Međutim, prema novoj studiji, vlakna dobijena od bačenih guma mogu pomoći da se to spreči.

Neke kompanije već dodaju polipropilenska vlakna betonu, kako bi se sprečilo pucanje. Ideja je da se usled zagrevanja betona vatrom ova vlakna istope, stvarajući mreže sitnih kanala kroz materijal. Svaka vlaga prisutna u betonu može onda izaći kroz te kanale, inače bi ostala zarobljena, pretvorila se u paru i primorala materijal da pukne.

Reciklirane gume mogu pomoći betonu da zadrži toplotu

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vlakna koja se koriste za ovu namenu su sastavljena od čistog polipropilena, što zahteva veliku količinu energije i resursa za proizvodnju. Međutim, naučnici sa University of Sheffield u Velikoj Britaniji su utvrdili da su vlakna prikupljena iz starih guma jednako efikasna. Preciznije govoreći, ta vlakna dolaze od materijala ojačanih tekstilom koji se obično koristi u gumama.

Istraživači sada rade sa građevinskom firmom Twincon iz Šefilda, usavršavajući troškovno efikasnu tehniku za odvajanje vlakana od gume, raspletajući ih i raspoređujući ih ravnomerno u betonskoj smesi. Takođe se razmatraju i različiti odnosi vlakana u betonu i različite vrste betona.

„Budući da su vlakna tako mala, ona ne utiču na čvrstoću ili krutost betona", rekao je dr Shan-Shan Huang, glavni autor članka o studiji. „Njihov jedini zadatak je da se otope kada toplota postane intenzivna. Beton je krt materijal, tako da će se ova vlakna relativno lako probiti bez stvaranja pritiska unutar betona."
Rad je nedavno objavljen u časopisu „Fire Technology“.

Istraživači sa University of British Columbia u Kanadi sprovode slična istraživanja, čineći beton otpornijim na pucanje dodavanjem polimernih vlakana, takođe uzetih iz bačenih guma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;