INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrade talasi na obali danskog fjorda

26.12.2018. | Adam Williams | New Atlas

Henning Larsen Architects je firma koja se može pohvaliti veoma uspešnim projektima u ovoj godini. Na prvom mestu tu je projekat neobične zgrade „Eysturkommuna Town Hall“ koja se našla na listi najboljih građevinskih objekata ali i novozavršeni projekat pod nazivom „The Wave“. Ovaj zanimljivi poduhvat čini stambena zgrada talasastog oblika koji je podeljena u pet celina.

„The Wave“

„The Wave“ (foto: Jacob Due)

Zgrada „The Wave“ je postavljena na samoj ivici fjorda u Vejleu u Danskoj i zauzima površinu od 14.000 kvadratnih metara. Svaka od ovih pet celina predstavljena je kao talas u okviru koga se nalazi 20 stanova, sa površinom od 97 do 198 kvadratnih metara, plus penthous koji ima površinu od 255 kvadratnih metara i prostire se na dva sprata. Stanove karakterišu zastakljenje sa prednje strane i krovni prozori koji povećavaju količinu svetlosti koja dopire unutar prostora. Neki stanovi imaju i svoje balkone.

„The Wave“

„The Wave“ (foto: Jacob Due)

Talasasti oblik uklopljen je u okolna brda, koja su vredna pažnje u relativno ravnoj Danskoj, ali dobro se slaže i sa fjordom na čijoj se obali nalazi objekat.

„The Wave“

„The Wave“ (foto: Jacob Due)

„Postoji samo jedno mesto na svetu gde se može uklopiti ova zgrada, a to je u luci u Vejleu", kaže Søren Øllgaard, partner i direktor dizajna u Henning Larsenu. „Zgrada je projektovana za ovo mesto i tu ima najbolju funkciju jer se povezuje sa okolnim brdima, arhitekturom mosta i obavijena je fjordom."

„The Wave“

The Wave“ (foto: Jacob Due)

Graciozan izgled zgrade prikriva sve poteškoće kroz koje je projekat prolazio do svoje konačne realizacije. Prva dva dela su završena pre nekog vremena, ali je projekat odložen zbog finansijske krize 2008. godine i ostao je nekompletiran. Sada, nakon 11 godina od postavljanja prvih temelja, konačno je završen.

„The Wave“

„The Wave“ (foto: Jacob Due)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;