INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Budimpešti će se graditi kula viša od 90 metara

21.08.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

Mađarska vlada uvodi novu zabranu koja se tiče izgradnje nebodera u nadi da sačuva horizont u Budimpešti. Gergely Gulyás, ministar kabineta premijera nedavno je izjavio da će zabrana uticati na sve nove zgrade u Budimpešti koje prelaze visinu od 90 metara. Zabrana neće uticati i ograničavati projekte koji su dobili dozvolu za gradnju, a tu spada i „MOL Campus Tower“ firme Foster + Partners. Ova visoka zgrada se gradi u sklopu novog sedišta MOL Grupe. Kula od 120 metara je izuzeta ograničenja iako prelazi propisanu visinu jer je već dobila dozvolu za gradnju.

MOL Campus Tower

Slika 1. „MOL Campus Tower“ (foto: Foster + Partners)

Gulyas je najavio da vlada namerava da pojača kontrolu nad izgradnjom visokih zgrada, a zabrana služi kao prvi korak u ovom planu. Dodao je da, prema relevantnim propisima, zgrade do 65 metara visine neće imati ograničenja vezana za gradnju, dok će zgrade između 65 i 90 metara biti predmet složenog postupka ispitivanja, koji će uzeti u obzir i estetske kriterijume. Nakon stupanja na snagu zakona, neće biti prostora za izgradnju nebodera viših od 90 metara.

MOL Campus Tower

Slika 2. „MOL Campus Tower“ (foto: Foster + Partners)

MOL Group je globalna kompanija za naftu i gas sa sedištem u Mađarskoj. Foster + Partners su obelodanili planove vezane za izgradnju kampusa i nebodera u južnom delu Budimpešte još 2017. godine. Kada bude bila završena, kula će biti viša za 30 metara od trenutno najviše zgrade u gradu „Semmelweiss Medical University“ koja je visoka 88 metara. Konsolidujući poslovanje kompanije u Budimpešti na jednoj lokaciji, „MOL Campus“ nastoji da očuva veze između života i rada u urbanim uslovima.

MOL Campus Tower

Slika 3. „MOL Campus Tower“ (foto: Foster + Partners)

Nigel Dancey, direktor firme Foster + Partners, izjavio je: „Kao što vidimo, priroda radnog mesta se menja pa smo shodno tome i spojili kulu i bazu u jedinstvenu formu, vezanu prirodom. Kula i baza postaju jedan element koji stvara osećaj povezanosti poslovnih prostorija sa vrtovima koji povezuju sve spratove."

MOL Campus Tower

Slika 4. „MOL Campus Tower“ (foto: Foster + Partners)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;