INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarne kuće koje prikazuju budućnost u arhitekturi

17.10.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kako će izgledati kuće u budućnosti? Ako su impresivne solarne konstrukcije na ovogodišnjem takmičenju „Solar Decathlon“ ukazale na nešto, onda je to da će kuće biti pametnije, energetski efikasnije i da će biti uživanje živeti i raditi u njima. Ovog meseca, 11 vodećih timova sa različitih univerziteta je projektovalo, izgradilo i prikazalo kuće budućnosti u okviru „U.S. Department of Energy Solar Decathlon 2017“ u Denveru, Kolorado. U nastavku će biti prikazano ovih 11 održivih projekata kako bismo zavirili u budućnost stambenog prostora.

Our H2Ouse - UC Davis

Kriza u Kaliforniji vezana za vodu podstakla je studente sa UC Davisa da osmisle solarnu kuću prilagođenu suši pod nazivom „Our H2Ouse“. Zahvaljujući pametnoj tehnologiji, kontroli protoka vode, recikliranju sive vode i drugim karakteristikama za zaštitu vode, ova kuća savremene tehnologije izgrađena od drveta koristi 50% manje pitke vode u odnosu na tipičnu kuću.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 1. „Our H2Ouse“ (foto: Solar Decathlon)

NeighborHub - Swiss Team

Za razliku od ostalih projekata na „Solar Decathlonu“, „NeighborHub“ uopšte nije dom - to je prostor osmišljen za zajednicu. Švajcarski tim je projektovao ovu ekološku konstrukciju koja će služiti kao obrazovni „resurs“ - prvenstveno za prigradska naselja, gde lokalni stanovnici mogu da istraže sedam tema koje se tiču održivosti - obnovljiva energija, upravljanje vodama, upravljanje otpadom, mobilnost, hrana, izbor materijala i biodiverzitet.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2.  „NeighborHub“ (foto: Solar Decathlon)

reACT - University of Maryland

Tim studenata sa University of Maryland stvorio je „reACT“ (Resilient Adaptive Climate Technology), pametni održivi dom koji se lako prilagođava različitim potrebama i okruženjima. Prekrasni dom proizvodi čistu energiju, čistu vodu i hranu dok se istovremeno „inteligentno“ prilagođava navikama ukućana kroz samoregulišuće sisteme u kući.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 3.  „reACT“ (foto: Solar Decathlon)

SILO - Missouri University of Science and Technology

Ovaj dom budućnosti omogućava da se daljinski upravlja svim njegovim sistemima i to uz pomoću pametnog telefona. Projektovali su ga studenti sa Missouri University of Science and Technology. „SILO“ (Smart Innovative Living Oasis) je svetao popunjen prostor koji kombinuje najsavremeniju energetski efikasnu tehnologiju sa tradicionalnom arhitekturom.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 4.  „SILO“ (foto: Solar Decathlon)

RISE - University of California, Berkeley i University of Denver

Studenti sa University of California, Berkeley i University of Denver su se udružili kako bi razvili „RISE“ - pristupačno i održivo stambeno rešenje, koje karakteriše to da se može sastaviti i složiti kao što je to slučaj sa građevinskim blokovima. Predviđen za urbane sredine, ovaj montažni solarni dom je neverovatno fleksibilan kada je u pitanju njegova veličina. Pored toga poseduje pokretne zidove i nameštaj koji se transformiše pa prostor može da se prilagođava.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 5.  „RISE“ (foto: Solar Decathlon)

Crete House - Washington University in St. Louis, Misuri

Izgrađena u potpunosti od prefabrikovanog betona „Crete House“ pokazuje kako beton može biti prekrasan i održiv građevinski materijal. Projektovali su je studenti sa Washington University. Otporna je na vatru, vlažnost, buđ, zemljotrese i ekstremno vreme, a takođe poseduje i izvanredan sistem za sakupljanje kišnice, koji snabdeva hidroponski sistem na otvorenom.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 6.  „Crete House“ (foto: Solar Decathlon)

SURVIV(AL) House - University of Alabama

Kao što kaže i samo ime, kuća „SURVIV(AL)“ je projektovana da izdrži efekte ekstremnih vremenskih prilika, kao što je bio tornado 2011. godine, koji je odneo stotine života u Alabami. Projektovali su ga studenti sa University of Alabama. Kuća je energetski nezavisno sklonište i može se pohvaliti „sigurnim prostorom" koji se nalazi ispod podova i sadrži opremljen sistem za filtriranje vode koji može pročistiti do 10.000 litara vode.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 7. „SURVIV(AL)“ (foto: Solar Decathlon)

Enable House - Northwestern University

Stvoren je kako bi se zadovoljile potrebe trenda starenja stanovništva. „Enable House“ su projektovali studenti sa Northwestern University i on predstavlja energetski efikasan, lep i prilagodljiv dom, dovoljan da odgovori potrebama vlasnika kuća koji žele da ostare tu gde i žive. Dominiraju zelenilo i prirodni materijali a svetli tonovi pružaju osećaj „zdravog okruženja“ u zatvorenom prostoru tokom cele godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 8. „Enable House“ (foto: Solar Decathlon)

Sinatra Living - University of Nevada, Las Vegas

„Sinatra Living“ su projektovali studenti sa University of Nevada sa ciljem da svojim dizajnom privuku one kojii bi svoje penzionerske dane proveli u Las Vegasu. Zdravstveno svestan i energetski efikasan dom prilagođen je aktivnom starenju građana a ima i karakteristike za pristupačnost hemdikepiranim licima, sistem za otkrivanje pada i sistem upozorenja ali i jednostavnu kućnu automatiku.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 9. „Sinatra Living“ (foto: Solar Decathlon)

Selficient - HU University

Studenti sa HU University of Utrecht iz Holandije razvili su efikasan, modularni ekološki dom inspirisan LEGO kockama. Kao i popularne kockice tako je i pametni energetski dom beskonačno prilagodljiv različitim potrebama i može se proširiti ili smanjiti.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 10.  „Selficient“ (foto: Solar Decathlon)

BEACH House - Team Daytona Beach

Zamišljen kao „večni dom", „BEACH House“ je projektovao Team Daytona Beach. Efikasna, pristupačna i udobna kuća je stvorena ciljano za buduće penzionere Generacije X. Projekat kombinuje održivost sa tradicionalnom arhitekturom karakterističnom za Južnu Floridu.

Više o ovome pogledajte ovde.

Slika 2.  „BEACH House“ (foto: Solar Decathlon)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;