INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova perspektiva obrazovanja-Škola postaje šuma

08.09.2017. | WAN

„Vrå Public School“ u Danskoj nudi nove perspektive o tome kako stimulisati decu da uče i kako probuditi u njima želju za učenjem. Ovu školu projektovale su kompanije AART Architects, JAJA Architects i Søren Jensen Consulting Engineers. Ovde su deca u interakciji sa prirodom i ona uče u ekosistemu koji se menja tokom vremena - tokom dana i godine.

Slika 1. „Vrå Public School“ (foto: AART Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Državna škola „Vrå“ je jedinstveni projekat koji se fokusira na igru, učenje i razvoj dece ali obezbeđuje i širok spektar sadržaja i za sve stanovnike grada. Pored učionica za određene razrede i tematskih prostorija, škola uključuje i omladinski centar, biblioteku, sportsku dvoranu i prostor za aktivnosti na otvorenom - a svi objekti su projektovani da budu u bliskoj interakciji sa živopisnim okruženjem.

Slika 2. „Vrå Public School“ (foto: AART Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Ono što je jedinstveno za ovaj projekat jeste što on kombinuje učenje i krajolik. Temelji se na želji za stvaranjem kompletnog održivog ekosistema za igru i učenje. Ova ambicija je prevedena u zabavan i poučan krajolik gde šuma postaje škola i obrnuto. I spolja i iznutra, škola će biti uređena i funkcionisati kao „Learning Forest„, gde se kultura i priroda, obrazovanje i održivost spajaju u neko novo okruženje pogodno za učenje.

Slika 3. „Vrå Public School“ (foto: AART Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Što se tiče same konstrukcije, škola je izgrađena od grupe objekata (klastera) koji su raspoređeni oko unutrašnjeg školskog trga. Trg objedinjuje okruženje, glavni ulaz i klastere, uključujući sportsku dvoranu, biblioteku, omladinski centar itd., u otvoreni arhitektonski poduhvat. Pored toga, dva dvorišta koja su tu, daju trgu živahnost i svetlost i organizuju ga u jasno definisana područja za učenje i rekreaciju.

Slika 4. „Vrå Public School“ (foto: AART Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Pobednički predlog je zasnovan na inovativnom konceptu gde šuma postaje škola. Projekat je u svakom pogledu održiv i u potpunosti je sa pedagoškim principima obrazovanja.“

Slika 5. „Vrå Public School“ (foto: AART Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;