INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Postizanje harmonije u tropskim predelima

19.07.2017. | WAN

Zbog velikih temperatura tokom letnjih meseci arhitekte na ovom indijskom projektu morale su da rade na smanjenju toplote.

Lokacija ovog stambenog projekta je u gradu Džajpuru, u Radžastanu, u Indiji, gde je temperatura tokom godine u većini slučajeva viša od 40 stepeni. Ova mala parcela okružena je sa nekoliko stambenih objekata.

Planiranje smeštajnih jedinica u ovoj maloj stambenoj zgradi moralo je biti striktno, po vastu, što je bio osnovni uslov i zahtev prodajnog tima klijenata. Ovo je ostavilo vrlo malo prostora za menjanje unutrašnjeg rasporeda.

Slika 1. Stambeni objekat i Džajpuru (foto. Zeel Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Ova kula sadrži ukupno 18 spratova gde se na svakom nalaze po dva stana sa balkonima. Balkoni su okvirno oko 18,58m² i u okviru njih se nalazi vrtna površina.

Dakle, uzimajući u obzir sve parametre, arhitekte su pokušale da se igraju sa balkonskim profilima koji se nalaze na severnoj strani zgrade. Balkoni su uvijeni i povezani jedni sa drugima na različitim nivoima i u različitim pravcima. Ovi projektovani balkoni pomažu u smanjivanju prijema toplote unutar dnevnih i spavaćih soba. Takođe, bočni zidovi uvijenih balkona pomažu u kontroli temperature unutar balkona.

Slika 2. Stambeni objekat i Džajpuru (foto. Zeel Architects, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

U okviru centralne zone zgrade koja uključuje vertikalne stabilizatore nalaziće se instalacije i spoljne jedinice zadužene za klimatizaciju zgrade.

Svaki stan je unakrsno ventilisan i prirodno osvetljen sa odgovarajućim smanjenjem toplote koji zahteva sama lokacija.

Projekat je odobren od strane klijenta i trenutno ga potpisuje lokalna vlast a izgradnja treba da počne za nekoliko meseci.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;