Budućnost urbane zemljoradnje u Francuskoj

07.07.2017. | Annalise Zorn | Arch Daily

Francuska arhitektonska firma Ilimelgo u svom pobedničkom rešenju upućuje na to da je budućnost u urbanoj zemljoradnji. Ovaj vertikalni kompleks je planiran da bude u Romenvilu, predgrađu Pariza. Projekat  integriše proizvodnju proizvoda u gradu kroz staklenik od 1000 kvadratnih metara koji maksimizira sunčevu svetlost i prirodnu ventilaciju. Prepoznajući manjak poljoprivrednog prostora u svetu, projekat ima za cilj da se zadovolje sve veći zahtevi za obrađivanjem useva u urbanim sredinama.

Slika 1. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Svesni ove potrebe, iz grada Romenvila podržali su predloge za održive projekte koji se tiču zemljoradnje. Iako se u protekloj deceniji radilo na implementaciji mnogih krovnih vrtova, „Vertical Farm“ predstavlja sveobuhvatnu posvećenost održivosti, obrazovanju i lokalnom ekonomskom učešću.

Slika 2. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Zgrada će biti podeljena na dva krila koja pomažu usevima da rastu, koristeći sunčevu svetlost i ograničavajući im hladovinu. Organski građevinski materijali kao što je bambusovo drvo i izolacija od drvenih vlakana doprineće održivosti projekta. „Vertical Farm“ je po formi pravougaona prizma sa trouglastom krovnom linijom. Projektovana je u ovom obliku kako bi se arhitektonski uklopila sa postojećim objektima  u toj oblasti.

Slika 3. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

U prizemlju zgrade će se nalaziti edukativni prostor, gde će biti organizovane različite radionice kao i školska baštu za učenje zainteresovanih o uzgoju biljnih kultura. Na prvom spratu će se takođe nalaziti i mesto za prodaju useva. „Vertical Farm“ će u stvari predstavljati malu proizvodnu petlju, jer će se na istom mestu proizvoditi proizvodi i kupovati od lokalnih stanovnika.

Slika 4. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Na gornjim spratovima će se nalaziti prostorije za bio-intenzivnu poljoprivredu gde će se koristiti kontejneri za kulture. Kontejneri će se posebno navodnjavati kako bi se obezbedilo zdravo okruženje za specifične useve ali će omogućavati i da se prostor bolje i fleksibilnije organizuje. Tu će biti farma gljiva, voćnjaci, kokošinjci i laboratorije koje eksperimentišu sa klijanjem semena.

Slika 5. „Vertical Farm“ u Romenvilu (foto: Ilimelgo, preuzeto sa www.archdaily.com)

Trenutno se radi na prikupljanju sredstava za projekat, a realizacija se očekuje na leto 2018.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...