INFONET-468X60-BANNER

„Project Sunroof“ ili solarni kalkulator dostupan i u Nemačkoj

05.05.2017. | Nick Lavars | New Atlas

Još 2015. godine Google je došao na prilično sjajnu ideju kako da iskoristi mapiranje podataka i na taj način obezbedi vlasnicima kuća procene za prinos energije koje obezeđuju krovni solarni paneli. Usluga, nazvana „Project Sunroof“ od tada se toliko proširila da sada obuhvata sve američke države i od nedavno je dostupna i u Nemačkoj.

„Project Sunroof“ otpočeo je u nekoliko američkih gradova i ponudio vlasnicima kuća metod za procenu potencijala njihovih solarnih krovova. Opremanje krova sa solarnim panelima nije jeftino, pa su se shodno tome dosetili u Googlu i napravili „Project Sunroof “ koji vlasnicima omogućava da saznaju koliku uštedu u energiji mogu očekivati nakon tog početnog ulaganja.

Slika. „Project Sunroof“ (izvor: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

Potrebni su snimci iz vazduha kao za Google Maps koji se kombinuju sa 3D modelovanjem krova i sa podacima o položaju sunca, vremenskim prilikama i mogućim zaklanjanjem od strane okolnih objekata kao što su drveće i zgrade. Zatim se izračunava koliko sati korisnog sunca udara direktno u krov, i procenjuje moguća proizvodnja energije. Zatim se na osnovu trenutnih cena ugradnje solarnih panela daje procena troškova i ušteda ukoliko se korisnik odluči za ovakav vid proizvodnje i korišćenja energije.

Ova usluga po prvi put postaje dostupna i na tržištu van SAD-a, tačnije u Nemačkoj. Google se za ovaj poduhvat udružio sa lokalnim energetskim dobavljačem firmom E.ON i softverskom kompanijom Tetraeder. Već pokriva oko sedam miliona nemačkih zgrada, uključujući urbane sredine kao što su Minhen i Berlin, a do kraja ovog meseca online alat će pokriti oko 40 odsto nemačkih domova.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;