INFONET-468X60-BANNER

Poslovna kula koja se uzdiže iz oštro sužene osnove

26.04.2017. | Jenna McKnight | Dezeen

Američka firma Goettsch Partners završila je stakleni neboder s kompaktnim dimenzijama, koji se uklapa uz aktivnu prugu i reku Čikago.

Komercijalna kula pod nazivom „150 North Riverside“ nalazi se na istaknutoj lokaciji na obali u okviru dela „West Loop“.

Neboder staklene fasade uzdiže se 54 sprata u visinu i oštro se sužava prema unutrašnjem delu kako se približava zemlji. Njegove kompaktne dimenzije omogućavaju mu da se uklopi između pruge na zapadu i reke Čikago na istoku.

Slika 1. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Zgrada je projektovana sa ciljem da se iskoristi izazovna lokacija pored obale reke", rekao je James Goettsch, direktor Goettsch Partners (GP) i partner angažovan na ovom projektu. „Kod ovog projekta fokus nije stavljen na visinu kule već na samu osnovu.“

„Bazna konstrukcija je u srazmeri 20:1 kada se posmatra visina u odnosu na osnovu. Karakteriše je i „veliki prostor koji daje dramatičan, svetlom ispunjeni lobi", dodali su iz tima.

Uska baza kule i nedostatak obimnih stubova napravili su mesto za stvaranje javnog parka sa stazama, klupama za sedenje i amfiteatarom s pogledom na reku.

 Za uzvišenja na severnoj i južnoj strani, tim je probio fasadu kako bi stvorio nekoliko vertikalnih ravni, za koje kažu da „naglašavaju vitkost kule i ublažavaju ukupnu masu".

Slika 2. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

Ekstruzije su takođe dozvoljene za terase i kancelarije koje imaju više uglova nego one u standardnim, pravolinijskim kulama.

Na istočnoj i zapadnoj fasadi, talasasti stubovi stvaraju niz šablona od svetla i senki koji se stalno menjaju.

U okviru unutrašnjosti nalaze se spratovi bez stubova koji u proseku imaju oko 2.601 kvadratni metar.

Prvi sprat koji je „potpun“ nalazi se na osmom nivou, na visini od 30 metara.

Slika 3. „150 North Riverside“ (foto: Nick Ulivieri i Goettsch Partners, preuzeto sa www.dezeen.com)

Projektovana je kako bi postigla LEED Gold sertifikat, pa shodno tome ima niz održivih elemenata, kao što su zeleni krov i dovoljno prirodnog svetla.

Sadržaji uključuju i nekoliko restorana, sendvičaru, moderni bar, teretanu i garaže. Kula sadrži i konferencijski centar sa dvoranom i višekonferencijsku salu, odakle se pruža pogled ka vodi. Zakupci su investicione i bankarske firme, konsultantske kompanije, advokatske kancelarije, a tu se nalazi i sedište Hyatt Hotels Corporation.

Projekat je podržan od strane Riverside Investment & Development, firme koja se bavi komercijalnim nekretninama. Sedište ove firme je u Čikagu.

Sedište firme Goettsch Partners je u Čikagu, a kancelarije ima i u Šangaju i Abu Dabiju. Firma vođena progresivnom tranzicijom vuče svoje korene iz dizajna modernističkog arhitekte Ludwiga Mies van der Rohea.

Drugi projekat nebodera u Čikagu je „Vista Tower“ koji se sastoji od tri povezane staklene kule raspoređene u nizu - 46, 70 i 95 spratova. Projekovala ih je firme Studio Gang.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;