INFONET-468X60-BANNER

Moderno i zeleno sedište Googla

14.03.2017. | Adam Williams | New Atlas

Nakon dužeg vremena od kada je otkriven projekat 2015. godine, zatim poteškoća u koje je zapao i zahtevanog redizajniranja, konačno je dobio zeleno svetlo od gradskih planera iz Mountain View. Projekat se odnosi na zgradu novog sedišta Googla čija će izgradnja početi ove godine. Ovu zgradu su projektovali firma BIG i Thomas Heatherwick.

Slika 1. Projekat „Google's new Charleston East“ (foto: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Charleston East“ će biti prvo sedište koje će Google izgraditi od nule i kome će dati svoj pečat. Pečat je dat kroz dizajn koji se fokusira na otvorenost i energetsku efikasnost.

Glavna zgrada kampusa će biti pokrivena neobičnom nadstrešnicom i dostizaće maksimalnu visinu od 33m. Unutra će biti 55.277 kvadratnih metara poslovnog prostora, plus više od 929 kvadratnih metara prodajnog prostora, kafića i javnih sadržaja.

Slika 2. Projekat „Google's new Charleston East“ (foto: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

Zanimljivo je to što će Googlov kampus biti izuzetno otvoren dok ostale tehnološke firme (uključujući i Apple) ograničavaju pristup posetiocima i javnosti. Omogućiće široj javnosti da uđu direktno u centar glavne zgrade i posete mesta gde se kodira i razgovoraju o održivoj tehnologiji, virtuelnoj stvarnosti i sl.

Slika 3. Projekat „Google's new Charleston East“ (foto: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

Prostrane zastakljene površine će omogućiti napajanje gornjeg sprata električnom energijom u toku dana, dok će se kišnica sakupljati i čuvati u podrumskoj cisterni od 2.729 kilolitara, gde će se reciklirati i dalje koristiti.

Slika 4. Projekat „Google's new Charleston East“ (foto: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

Još uvek se ne zna mnogo o ovoj „čudnoj“ nadstrešnici, ali se zna da će biti potpuno prekrivena solarnim panelima i da će proizvoditi oko 40 odsto potrebne električne energije. Google kaže da se radi na razvoju novih panela koji su lakši, humaniji za ptice i smanjuju odsjaj.

Staklo koje će biti postavljeno povećaće sigurnost lokalnih ptica, a postojeća uvežena stabla će biti zamenjena lokalnim vrstama. Površina od 7,2 hektara će uključivati biciklističke i pešačke staze. Zaista, Google potencira transport na dva točka i shodno tome će najbolji pristup parking prostoru imati upravo biciklisti. Prednost se daje biciklistima i pešacima ali će i oni koji dolaze autom imati obezbeđene staze koje vode do njihovih kancelarija.

Slika 5. Projekat „Google's new Charleston East“ (foto: Google, preuzeto sa www.newatlas.com)

Za „Charleston East“ je najavljeno da će dobiti LEED Platinum, standard zelene gradnje najvišeg rejtinga. Googlov predstavnik je rekao da će izgradnja početi ovog leta a da bi trebala da bude završena do kraja 2019. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;