INFONET-468X60-BANNER

Prvi pešački most napravljen od biokompozitnih materijala

25.01.2017. | Evan Milberg | Composites Manufacturing Magazine

Postavljen je prvi pešaćki most na svetu napravljen u potpunosti od  biokompozitnih materijala u okviru Eindhoven University of Technology (TU/e) u Holandiji. Postojeći most je preseljen kako bi se napravio prostor za „bio-most" .

Most je projekat proizašao iz saradnje studenata sa TU/e i stručnjaka iz Ajndhovena i okoline. Istraživač sa TU/e i vođa projekta Rijk Bloku je rekao da je već bilo građevinskih projekata sa biomaterijalima, ali da je ovo prvi put da noseća konstrukcija bude u celini izrađena od biomaterijala.

Biokompozitni materijali koji su korišćeni kombinuju vlakna konoplje i lana sa biološkim PLA penastim jezgrom (PLA-polimlečna kiselina). Bioresin je usisan u slojeve vlakna pomoću vakuuma za koji sa TU/e kažu da postaje veoma jak nosač kada je ojačan.

Blok se nada da će se ovim mostom pokazati potencijal koji imaju biokompozini materijali i da su oni održiva alternativa postojećim ekološki štetnim građevinskim materijalima.

„Korišćenje biokompozitnih materijala u građevinarstvu smanjuje našu zavisnost od ograničenih fosilnih resursa i dovodi nas korak bliže cirkularnoj ekonomiji gde se proizvodi i resursi ponovo koriste", rekao je Blok. „Očekujem da ćemo biti svedoci većeg korišećenja ovakvih vrsta materijala u našim zgradama."

Još jedan vođa projekta, Patrick Teuffel, kaže da se od mosta očekuje da će imati životni vek najmanje dve godine, mada je to teško proceniti. Za pomoć pri praćenju promena i uvidu u stanje, ugrađeno je 28 senzora u most koji će se koristiti za merenje naprezanja i savijanja. Ovi podaci će biti preneti projektnom timu u realnom vremenu . Takođe će se pratiti i podaci o uticaju faktora kao što su temperatura, vlaga i UV zračenje .

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;