INFONET-468X60-BANNER

Uvijena kula u Šangaju proglašena za najbolji novi neboder na svetu

04.11.2016. | Adam Williams | New Atlas

„Shanghai Tower“ projekat firme Gensler, inače druga najviša zgrada na svetu je proglašena za najbolji neboder na svetu po informacijama stručnjaka iz kompanije Emporis. Kompanija Emporis jednom godišnje bira najbolje nebodere. Ogroman neboder mešovite namene dostiže ukupnu visinu od 632 m i uvija se punih 120 stepeni da bi se ublažio efekat vetra.

Slika 1. „Shanghai Tower“

Hvaljena od strane Emporisa za elegantan dizajn i energetsku efikasnost, ova zgrada vrednosti 2,4 miliona USD je vrlo impresivna.

Temelji su zahtevali toliku količinu betona da su kamioni nalivali beton 63 sata bez prestanka. Liftova je ukupno 106 i projektovali su ih iz firme Mitsubishi a kreću se brzinom do 20 m u sekundi kako bi se omogućilo kretanje ljudi širom mamutske strukture u razumnom roku.

Slika 2. „Shanghai Tower“

Dvoslojno staklo koje obavija neboder poboljšava izolaciju a vetroturbine napajaju celokupnu spoljnu rasvetu. Takođe se prikuplja i kišnica koja se koristi za klimatizaciju i sisteme grejanja.

Korišćenjem Building Information Modeling (BIM) softvera iz Autodeska, projektni tim je bio u mogućnosti da analizira otpor vetra i seizmičkih opterećenja progresivnih iteracija vezanih za projekat zgrade. A sve ovo u cilju postizanja Genslerove procene da projekat koristi 32 odsto manje materijala od konvencionalnih kula istih veličina.

Slika 3. „Evolution Tower“

„Evolution Tower“ u Mosvi (slika iznad) projekat firmi RMJM Edinburgh i Kettle Collective je na drugom mestu. Ova zgrada se takođe uvija, ali ne tako dramatično. Kako raste visina ove neo-futurističke 53-spratnice, tako se svaki sledeći sprat uvija za tri stepena u odnosu na prethodni. Njegov dizajn je delimično inspirisan kultnim Hramom Svetog Vasilija na Crvenom trgu u Moskvi (iako se ne može videti sličnost) i dostiže ukupnu visinu od 246 m.

Slika 4. „NYC skyscraper“

Preostali učesnici u trci za nagradu „Emporis Skyscraper Award“ bili su „NYC skyscraper“ po uzoru na kantu za otpatke (slika iznad) i neboder u Austriji sa neobičnom šarenom fasadom (slika ispod).

Slika 5. Neboder u Austriji

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;