IZOLACIJA-468X60-BANNER

Solarna klima koristi toplotu za hladjenje tržnog centra

23.06.2016. | Colin Jeffrey | Gizmag

Koncentrisana solarno-termalna tehnologija koja se koristi za napajanje sistema klima-uređaja celog tržnog centra u Australiji isključivo koristi sunčeve zrake. Oko 60 odsto ukupne energije koja se koristi u tržnim centrima odlazi za grejanje i hlađenje, tako da bi novi sistem mogao da dovede do značajne uštede u energiji i troškovima kada su u pitanju veliki poslovni prostori.

Instaliran u „Stockland Wendouree“ tržnom centru u Balaratu u Viktoriji, prototip sistem je razvijen od strane firme CSIRO i program je delom finansiran od strane Australijske agencije za obnovljivu energiju - Arena, i ima za cilj povećanje ponude i konkurentnosti obnovljivih izvora energije u Australiji. Isti program je pomogao u podršci firmi CSIRO u obaranju svetskog rekorda sa solarnim superkritičnim generatorom pare.

Novi solarni sistem je klima uređaj „zatvorene petlje“", što znači da greje i hladi vazduh unutar zgrade bez uvođenja spoljašnjeg vazduha u sistem, sa parom točkova za „sušenje“ koji deluju kao odvlaživači za uklanjanje vlage iz vazduha. Oni rade na odvojenim temperaturama; točak visoke temperature koristi „uhvaćenu“ solarnu energiju za regeneraciju točka niske temperature, koji radi bez ikakve spoljne toplote.

„Istraživanje firme CSIRO u oblasti energije je u pravcu snižavanja troškova obnovljivih tehnologija i ubrzanom prelasku u budućnosti na one sa nižom emisijom“, rekao je direktor za energetiku Petar Mayfield  iz firme CSIRO. „Mi smo pioniri novih tehnologija i ovaj projekat je prva demontsracija u svetu desikant sistema klima uređaja koji koristi na krovu montirane koncentrisane termalne kolektore.“

Sistem klima uređaja uz pomoći kolektora hvata sunčevu toplotu od oko 150 do 200 ° C a zatim ga skladišti u 2.000-litarski termalni rezervoar za ulje. Koristeći kaskadni dizajn toplote, toplota iz rezervoara se koristi za zagrevanje okolnog vazduha centra zimi i ima moć da indirektnim isparavanjem hladnjaka ohladi centar leti. Dakle, sistem je toliko kompaktan, da je ceo solarni klima uređaj za 40 odsto manji u poređenju sa standardnim jednostepenim desikantnim sistemom.  

Istraživači veruju da desikantni solarni sistemi za klimatizaciju imaju potencijal da značajno smanje zahteve za električnom energijom i troškove koji se odnose na odtržavanje vlažnosti pod kontrolom i svežeg vazduha u velikim poslovnim prostorima.

Tim iz firme CSIRO namerava da  provede narednih 12 meseci u praćenju i proceni novog sistema i njegovih sposobnosti u poslovnom okruženju. Ova istraživanja će biti napredak ka dugoročnom cilju firme CSIRO i doprineti niskim emisijama u budućnosti. Arena je doprinela projektu sa 386,000 US $, a ostatak od 890,000 US $ će biti obezbeđen zajedno CSIRO i Stockland Group za korišćenje tehnologije NEP Solar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;