Solarna klima koristi toplotu za hladjenje tržnog centra

23.06.2016. | Colin Jeffrey | Gizmag

Koncentrisana solarno-termalna tehnologija koja se koristi za napajanje sistema klima-uređaja celog tržnog centra u Australiji isključivo koristi sunčeve zrake. Oko 60 odsto ukupne energije koja se koristi u tržnim centrima odlazi za grejanje i hlađenje, tako da bi novi sistem mogao da dovede do značajne uštede u energiji i troškovima kada su u pitanju veliki poslovni prostori.

Instaliran u „Stockland Wendouree“ tržnom centru u Balaratu u Viktoriji, prototip sistem je razvijen od strane firme CSIRO i program je delom finansiran od strane Australijske agencije za obnovljivu energiju - Arena, i ima za cilj povećanje ponude i konkurentnosti obnovljivih izvora energije u Australiji. Isti program je pomogao u podršci firmi CSIRO u obaranju svetskog rekorda sa solarnim superkritičnim generatorom pare.

Novi solarni sistem je klima uređaj „zatvorene petlje“", što znači da greje i hladi vazduh unutar zgrade bez uvođenja spoljašnjeg vazduha u sistem, sa parom točkova za „sušenje“ koji deluju kao odvlaživači za uklanjanje vlage iz vazduha. Oni rade na odvojenim temperaturama; točak visoke temperature koristi „uhvaćenu“ solarnu energiju za regeneraciju točka niske temperature, koji radi bez ikakve spoljne toplote.

„Istraživanje firme CSIRO u oblasti energije je u pravcu snižavanja troškova obnovljivih tehnologija i ubrzanom prelasku u budućnosti na one sa nižom emisijom“, rekao je direktor za energetiku Petar Mayfield  iz firme CSIRO. „Mi smo pioniri novih tehnologija i ovaj projekat je prva demontsracija u svetu desikant sistema klima uređaja koji koristi na krovu montirane koncentrisane termalne kolektore.“

Sistem klima uređaja uz pomoći kolektora hvata sunčevu toplotu od oko 150 do 200 ° C a zatim ga skladišti u 2.000-litarski termalni rezervoar za ulje. Koristeći kaskadni dizajn toplote, toplota iz rezervoara se koristi za zagrevanje okolnog vazduha centra zimi i ima moć da indirektnim isparavanjem hladnjaka ohladi centar leti. Dakle, sistem je toliko kompaktan, da je ceo solarni klima uređaj za 40 odsto manji u poređenju sa standardnim jednostepenim desikantnim sistemom.  

Istraživači veruju da desikantni solarni sistemi za klimatizaciju imaju potencijal da značajno smanje zahteve za električnom energijom i troškove koji se odnose na odtržavanje vlažnosti pod kontrolom i svežeg vazduha u velikim poslovnim prostorima.

Tim iz firme CSIRO namerava da  provede narednih 12 meseci u praćenju i proceni novog sistema i njegovih sposobnosti u poslovnom okruženju. Ova istraživanja će biti napredak ka dugoročnom cilju firme CSIRO i doprineti niskim emisijama u budućnosti. Arena je doprinela projektu sa 386,000 US $, a ostatak od 890,000 US $ će biti obezbeđen zajedno CSIRO i Stockland Group za korišćenje tehnologije NEP Solar.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...