SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Solarna klima koristi toplotu za hladjenje tržnog centra

23.06.2016. | Colin Jeffrey | Gizmag

Koncentrisana solarno-termalna tehnologija koja se koristi za napajanje sistema klima-uređaja celog tržnog centra u Australiji isključivo koristi sunčeve zrake. Oko 60 odsto ukupne energije koja se koristi u tržnim centrima odlazi za grejanje i hlađenje, tako da bi novi sistem mogao da dovede do značajne uštede u energiji i troškovima kada su u pitanju veliki poslovni prostori.

Instaliran u „Stockland Wendouree“ tržnom centru u Balaratu u Viktoriji, prototip sistem je razvijen od strane firme CSIRO i program je delom finansiran od strane Australijske agencije za obnovljivu energiju - Arena, i ima za cilj povećanje ponude i konkurentnosti obnovljivih izvora energije u Australiji. Isti program je pomogao u podršci firmi CSIRO u obaranju svetskog rekorda sa solarnim superkritičnim generatorom pare.

Novi solarni sistem je klima uređaj „zatvorene petlje“", što znači da greje i hladi vazduh unutar zgrade bez uvođenja spoljašnjeg vazduha u sistem, sa parom točkova za „sušenje“ koji deluju kao odvlaživači za uklanjanje vlage iz vazduha. Oni rade na odvojenim temperaturama; točak visoke temperature koristi „uhvaćenu“ solarnu energiju za regeneraciju točka niske temperature, koji radi bez ikakve spoljne toplote.

„Istraživanje firme CSIRO u oblasti energije je u pravcu snižavanja troškova obnovljivih tehnologija i ubrzanom prelasku u budućnosti na one sa nižom emisijom“, rekao je direktor za energetiku Petar Mayfield  iz firme CSIRO. „Mi smo pioniri novih tehnologija i ovaj projekat je prva demontsracija u svetu desikant sistema klima uređaja koji koristi na krovu montirane koncentrisane termalne kolektore.“

Sistem klima uređaja uz pomoći kolektora hvata sunčevu toplotu od oko 150 do 200 ° C a zatim ga skladišti u 2.000-litarski termalni rezervoar za ulje. Koristeći kaskadni dizajn toplote, toplota iz rezervoara se koristi za zagrevanje okolnog vazduha centra zimi i ima moć da indirektnim isparavanjem hladnjaka ohladi centar leti. Dakle, sistem je toliko kompaktan, da je ceo solarni klima uređaj za 40 odsto manji u poređenju sa standardnim jednostepenim desikantnim sistemom.  

Istraživači veruju da desikantni solarni sistemi za klimatizaciju imaju potencijal da značajno smanje zahteve za električnom energijom i troškove koji se odnose na odtržavanje vlažnosti pod kontrolom i svežeg vazduha u velikim poslovnim prostorima.

Tim iz firme CSIRO namerava da  provede narednih 12 meseci u praćenju i proceni novog sistema i njegovih sposobnosti u poslovnom okruženju. Ova istraživanja će biti napredak ka dugoročnom cilju firme CSIRO i doprineti niskim emisijama u budućnosti. Arena je doprinela projektu sa 386,000 US $, a ostatak od 890,000 US $ će biti obezbeđen zajedno CSIRO i Stockland Group za korišćenje tehnologije NEP Solar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;