INFONET-468X60-BANNER

Veštačka planina za povećanje količine padavina

06.05.2016. | Dezeen

Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju predloge za stvaranje veštačke planine koja bi mogla da pomogne da se poveća količina padavina u zemlji.

Prema izveštajima, istraživači istražuju različite pristupe za stvaranje veće količine padavina u zemlji. Jedna od opcija je da se izgradi veštačka planina, što bi povećalo broj oblaka i dovelo do toga da je moguće stvoriti kišu kada je potrebno.

Tim iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (National Center for Atmospheric Research - NCAR) u SAD-u je shvatio da su dobili 400.000 $ za detaljne studije istraživanja da bi došli do toga da li bi tako nešto moglo da funkcioniše.

„Ono na šta smo sada usmereni u osnovi je vrednovanje efekata u zavisnosti od vrste planine na vreme, odnosno kolika bi trebalo da bude i pod kojom kosinom bi ona trebala biti“, objasnio je vodeći istraživač Roelof Bruintjes iz NCAR, govoreći za vesti na stranici Arabian Business.

„Imaćemo izveštaj prve faze ovog leta kao početni korak.“

Planine su glavni faktor vezan za padavine jer dovode do porasta toplote, do porasta vlažnog vazduha i hlađenja i na taj način stvaranja oblaka.

Povećanje broja oblaka pruža više mogućnosti za stvaranje kiše - proces u kojem se hemikalije kao što su srebro jodid ili kalijum jodid dodaju oblacima u obliku kristala leda povećavaju broj padavina.

Međutim lokacija planine se još uvek ne zna jer tim iz NCAR istražuje različite opcije.

„Izgradnja planine nije jednostavna stvar“, rekao je Bruintjes u izjavi za web stranicu. „Mi smo i dalje zauzeti finaliziranjem asimilacije, tako da radimo na proučavanju visine, širine i lokacije.“

Takođe, još uvek nema indikacija o tome koliko bi koštalo, ali Bruintjes priznaje da će projekat ići napred ako razviju predlog koji nije preskup za vladu.

„Ovo im daje ideju kakvih bi sve alternativa bilo za dugoročnu budućnost“, rekao je on. „Kada bi ovo prošlo, u drugoj fazi bi se išlo na inženjering kompaniju i odlučilo da li je moguće ostvariti ili ne.“

Vlada UAE je potrošila 558.000 $ na kišne oblake prošle godine. Veruje se da su eksperimenti odigrali ulogu i u prošlom mesecu kada je bio rekordan broj padavina, koji je bio u pratnji oluje i jakih vetrova.

U zemlji u proseku ima samo pet dana padavina u toku godine i temperatura obično ide do 45ºC u toku leta.

Međutim ovoj arapskoj zemlji nije strano kada su ambiciozni građevinski projekti u putanju. U njoj se trenutno nalazi najviša zgrada na svetu Burj Khalifa i veštačko ostrvo u obliku palme.

Ostali veliki projekti koji su u toku uključuju kolosalni toranj, podvodni hotel i okretni neboder koji pokreću vetroturbine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;