INFONET-468X60-BANNER

Hotel od recikliranih delova drvene građe

30.12.2015. | Dezeen

U ekskluzivnom videu „Inside festivala 2015.“ može se pogledati kako Rodney Eggleston iz March Studia objašnjava kako je australijska firma upotrebila više od 5000 metara dužine recikliranog drveta da bi napravila unutrašnjost hotela Hotel u Kanberi za koju je dobila nagradu.

March Studio projektovao je veliko prizemlje hotela Hotel u Kanberi u Australiji i na ovom projektu je radilo više od 50 različitih umetnika, dizajnera i kreatora.

Studio za dizajn sa sedištem u Melburnu, dobio je nagradu za najbolji svetski enterijer za 2015-u godinu na „Inside Festival“-u prošlog meseca, za projekat koji sadrži na hiljade recikliranih dasaka koje su pričvršćene oko zidova  i plafona čeličnim šipkama.

„Dogovor je bio da koristimo reciklirane materijale.“, rekao je Eggleston, direktor March Studia. „Tražili smo načine za stvaranje skoro instant patine, nečega što već ima karakter i starost.“

March Studio se u najvećoj meri snabdevao drvetom za projekat direktno iz okoline hotela.

„Bilo je oplata koje su ležale okolo u gomilama odvojene od fasade.“, objašnjava Eggleston. „Bilo je samo to drvo da se iskoristi da bi se napravila cela zgrada a i mislili smo da je dobra prilika napraviti nešto sa svim tim otpadom.“

Veliki hol u prizemlju hotela, koji je između dva ulaza u objekat, sastoji se od recepcije, odeljenja konsijerža i bara. March Studio je takođe projektovao glavno stepenište, gde poređane daske od drveta formiraju stepenice.

„Glavni ulaz vodi pravo ka velikom stepeništu.“, kaže Eggleston. „Drvena građa stvara usmereni vrtlog koji vodi pravo do stepenica i u unutrašnjost hotela.“

Predvorje dovodi do bara, koji je od izloženog betona i tamnih čeličnih panela.

„Bar je vrlo prikladan.“, kaže Eggleston. „Predstavlja kombinaciju materijala koji sa godinama postaju bolji.“

March Studio je koristio kombinaciju drveta i betona da stvori i druge prostorije unutar prizemlja hotela, uključujući malo otvoreno dvorište i prostor za odmor i sedenje.

„Ova dva zida – jedan napravljen od betona a drugi od recikliranog drveta – u obliku zmije po celom obodu objekta stvaraju prostorije za sedenje i prostorije za obavljanje posla.“, objašnjava Eggleston. „Onda izlaze napolje i kreiraju tajnu baštu.“

Ovaj video zapis je izrađen u produkciji Dezeen-a za Inside festival. Snimljen je na „Inside festivalu“ 2015. godine u Singapuru. Sve fotografije su March Studia, osim ako nije drugačije naznačeno.

„Inside festival 2015“ je održan u Singapuru u periodu od 4.-6. novembra, zajedno sa Svetskim  festivalom arhitekture („World Architecture Festival“). Dezeen je bio medijski partner oba događaja. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;