INFONET-468X60-BANNER

Spektakularni dobitnici nagrada za konstrukcije za 2015.

19.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Dobitnici ovogodišnjih Nagrada za konstrukcije su nedavno objavljeni. Organizovano od strane Udruženja građevinskih inženjera (Institution of Structural Engineers), takmičenje je imalo za cilj da prepozna vrhunska dostignuća građevinskih inženjera širom sveta. Pobednik takmičenja je „Singapore Sports Hub“, sportski kompleks sa najvećom kupolom na svetu.

Kako iz Udruženja tvrde, oni su organizacija posvećena građevinskom projektovanju, sa preko 27,000 članova u 105 zemalja sveta. Još od 1968. godine, organizacija dodeljuje Nagradeza najbolje konstrukcije, kategorizujući projekte od malih i inovativnih rešenja za kuće, preko restaurisanih građevina kulturne baštine i obrazovnih ustanova, do velikih objekata kao što su mostovi i stadioni.

Prethodni pobednici ovog takmičenja uključuju Foster+Partners sa svojom Apple prodavnicom „Glass Lantern“ u Istanbulu i „Taižou“ mostom u Kini. Ove godine, na takmičenju je učestvovalo 85 projekata iz 22 zemlje. Ukupno 14 nagrada je dodeljeno.

Glavna nagrada za izvanrednu građevinu i nagrada za sportsku ili rekreativnu konstrukciju: „Singapore Sports Hub“ (Singapur)

Opisan kao „ključni projekat novog urbanog razvoja Singapura“, ovaj kompleks čini stadion sa 55,000 sedišta, krovom koji se uvlači i sedištima koja se pomeraju, kao i sportskim, maloprodajnim i prostorom za zabavu. Inteligentan dizajn krova omogućava mu korišćenje tek trećine od ukupne težine čelika koja bi se inače koristila u pokretanju krova tako velokog raspona.

Nagrada za konstrukcije umetničkog ili zabavng karaktera: „Vegas High Roller“ (Las Vegas, SAD), Arup

„Vegas High Roller“ je, sa svojih 168 metara, najviši točak za posmatranje, a za to ima i dokaz iz Ginisove knjige rekorda. U svojih 28 kabina može ugostiti preko 1,000 ljudi u isto vreme, a kažu i da je to prvi veliki točak za posmatranje koji ima samo jedan cevasti obod.

Nagrada za konstrukciju komercijalnog karaktera: Toranj „Intesa SanPaolo“ (Torino, Italija), Expedition Engineering i Studio Ossola

Projektovan od strane arhitekte Rencoa Pjanoa toranj je izgrađen uz pomoć 6 ogromnih stubova, za koje sudije kažu kako ne samo da dopunjuju arhitektonsku formu zgrade već doprinose njenom celokupnom izgledu. Sa svojih 166 metara, ovaj toranj je postao druga najviša zgrada u Torinu.

Nagrada za društvenu ili rezidencijalnu konstrukciju: „Malapa“ platforma (Johanesburg, Južna Afrika), Fellows Consulting

Platforma „Malapa“ služi za zaštitu i posmatranje nalazišta fosila Hominida. Kako bi se sačuvao lokalitet, ova konstrukcija nema temelj i sastavljena je od lagane čelične strukture koja je 85% reciklažna.

Nagrada za konstrukcije obrazovnog ili medicinskog karaktera: „Škola za dizajn“ (Melburn, Australija), Irwinconsult

Izgradnja ove škole je, delimično, za cilj imala i poučavanje studenata o projektovanju i građevinarstvu. Materijali koji su korišćeni u izgradnji su upotrebljeni na onaj način na koji najbolje iskazuju svoje kvalitete, uključujući drveni krov preko centralnog atrijuma, izložene betonske grede i drugo.

Nagrada za konstrukcije iz domena niskogradnje: Most „Schuman“ (Lion, Francuska), Flint & Neill

Projektovan za potrebe raskrčenja saobraćaja u Lionu, sudije su nagradu dodelile za ovaj most delom i zbog njegove elegancije i vitkosti. Iako lukovi mosta od 120 tona predstavljaju glavni element same konstrukcije, oni su projektovani tako da vizuelno odaju upadljivu, uvijenu formu galebovih krila.

Nagrada za konstrukcije iz domena transporta i infrastrukture: „ARTIC (Anaheim Regional Transportation Intermodal Center)“ (Anahajm, SAD), Thornton Tomasetti

„ARTIC“ predstavlja kompleks namenjen železničkom, autobuskom, automobilskom i biciklističkom saobraćaju, a izgrađen je od čelične strukture koju čine paralelno unakrsni lukovi. Na mestu nekadašnjeg hangara za dirižable i istorijske železničke stanice, ovo je u isto vreme vizuelno i strukturalno impresivna građevina. Zgrada veličine 76x56 metara obuhvata glavni hol, prostorije za prodaju karata i maloprodajni prostor.

Nagrada za pešački most: „Greenwich Reach Swing Bridge“ (London, Velika Britanija), Flint & Neill

„Greenwich Reach Swing Bridge“ pruža dodatnu vezu uz reku Temzu, što lokalnom stanovništvu omogućava pristup javnom prevozu i atrakcijama. Most je u mogućnosti da se za 110 stepeni otvori kako bi propustio rečni saobraćaj.

Nagrada za malu firmu: Čelične i staklene konstrukcije za proslavu 300 godina postojanja grada Omska (Rusija), Malishev Engineers

Nagrada za malu firmu se dodeljuje za firmu koja posluje u domenu projektovanja konstrukcija, koja zapošljava do 10 osoba i ostvaruje godišnji prihod od maksimalno jednog miliona funti. Pri dodeli nagrade, sudije su rekle kako je obnova ulice Valikhanov u Omsku, kao deo proslave, „odličan primer uticaja koje male firme mogu imati na jedan grad“. Projekat se sastoji od čeličnih i staklenih instalacija razbacanih duž cele ulice.

Nagrada za male projekte: „Stage by the Sea“ (Litlhempton, Velika Britanija), Expedition Engineering

„Stage by the Sea“ (Pozornica pored mora) predstavlja prostor za performanse, koji se nalazi pored plaže. Smeštene na ukopanom delu bašte, strukture po svojoj formi izgledaju poput školjke, izgrađene od betona u spreju, sa unutrašnjošću oblikovanom tako da reflektuje, projektuje i fokusira zvuk izvođača prema publici.

Nagrada za konstrukciju iz domena kulturne baštine: Restauracija pozorišta i koncertne dvorane „Viktorija“ (Singapur), T.Y. Lin International

Restauracija ove koncertne hale stare 150 godina je, prema nekim tvrdnjama, zahtevala „brojne strukturne intervencije kako bi se dovela u 21. vek“. Kako su sudije primetile, rad na najstarijoj izvođačkoj pozornici Singapura, ne samo da je poboljšao građevinu, već je i „sproveden sa velikom pažnjom i osetljivošću za istorijskim obeležjima“.

Nagrada za regionalnu grupu: „SSE Hydro“ (Glazgov, Škotska), Arup

Ne samo što predstavlja najveće mesto za zabavu, već je, kako se tvrdi, u toku prve godine od otvaranja bila i najposećenija arena za zabavu na svetu. Kapacitet arene od 12,500 mesta u dvorani pruža kombinaciju fiksnih, uvlačećih i sedišta koja se po potrebi mogu ukloniti, pri čemu je sama forma amfiteatra projektovana tako da pruži odličan pogled na binu sa bilo kog sedišta.

Nagrada za održivost: Smeštaj za zajednice sa niskim primanjima u El Salvadoru, Arup

Ovaj projekat koristi moderne inženjerske principe i tehnologije, kao i tradicionalne građevinske metode, kako bi se napravio alternativni vid jeftinog, trajnog i odgovarajućeg smeštaja za zajednice sa niskim primanjima u El Salvadoru. Opisan kao projekat koji koristi jednostavnu tehnologiju ali na moderan način, sudije su ga nazvale „projektom koji potencijalno menja živote iz mnogih zajednica u ovim izuzetno siromašnim zemljama“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;