INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konzolna porodična kuća arhitekte u Norveškoj

05.05.2015. | Dezeen

Arhitekta Tod Saunders je projektovao elegantnu kuću od crnog drveta nazvanu Vila S za sebe i svoju porodicu u Bergenu, Norveškoj, inspirisan savetom koji je dobio od svoje dvoje male dece.

Ova jedinstvena kuća je smeštena u bivšem travnatom parku i izdiže se na dva podijuma, koji formiraju zaštićeni otvoreni prostor ispod i podržavaju par ljuljaški na kojima se cela porodica zabavlja. Povišeni stambeni prostor koristi najviše parcelu, istovremeno nudeći Saundresu i njegovoj porodici odlične poglede na bujni pejzaž izvan.

Projektovanje kuće za sebe je značilo da je Saunders mogao da prilagodi dizajn tako da odgovara željama i zahtevima njegove dece i supruge. Porodica je želela da što je više moguće koristi otvorene prostore, tako da je Saunders podigao volumene objekta tako da glavni životni prostori budu iznad nivoa tla, stvarajući pokrivene otvorene prostore.

Deca su zahtevala postavku ljuljaški, pa su dve ljuljaške postavljene ispod kuće u bašti ispod jednog volumena kuće. Ostale konzole se pružaju preko travnatih površina bašte, stvarajući mesta za igranje na otvorenom koja su zaštićena od kiše.

„Podijumski“ volumeni sadrže porodični skladišni prostor i porodičnu TV salu, koje su povezane sa gornjim prostorijama sa jedinstvenim stepeništem koje je projektovao Saunders lično. Otvorena dnevna soba i trpezarija su usendvičene sa glavnom spavaćom sobom na jednom kraju, i dečijom sobom na drugom kraju.

Saundersova ćerka je imala čudan zahtev da njena soba gleda na kuhinju, pa je postavljen prozor koji povezuje njenu spavaću sobu sa kuhinjom. Kuća je ukrašena sa jednom malom, privatnom prostorijom za čitanje, koja je posvećena samo knjigama, gde cela porodica može da uživa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;