INFONET-468X60-BANNER

Austrijska kuća sa dva lica krije podzemni vinski podrum

22.04.2015. | Inhabitat

Ova kuća u Austriji je mnogo više nego što se čini na nivou ulice. Projektantske firme March Gut i Wolfgang Wimmer su renovirali i proširili postojeću strukturu za potrebe kompanije Clemens Strobl, austrijske butik vinarije.

Kuća koja je nedavno konvertovana, nazvana „Stroblkeller“, krije u sebi uglađen i savremeni enterijer koji se pruža ispod zemlje u impresivno veliki vinski podrum bez prozora.

Dok prednja fasada objekta odgovara skromnoj estetici okolnih zgrada, njena savremena zadnja fasada je u dramatičnoj suprotnosti sa okolinom. Zadnji deo zgrade ima elegantnu ugaonu formu koja je definisana velikim geometrijskim zastakljenim otvorom koji nadgleda vinograde.

Zastakljeni otvor i visoke zasvođene tavanice ubacuju obilje prirodne svetlosti u prvi sprat ove butik vinarije, koje ima ulogu prostora za ručavanje fine kuhinje. Privremena spavaća soba se nalazi na drugom spratu.

Za razliku od prozračnog i svetlog prizemlja, podzemni vinski podrum je intimniji prostor, sa slabijim osvetljenjem, apsorpcijom zvuka, i odsustvom prirodne svetlosti. Podrum je smešten u podzemnom tunelu od opeke, a pod je pokriven sa belim šljunkom.

Prizemlje je posredni prostor između vinskog podruma i prvog sprata, i služi kao prostor za degustaciju vina. Unutrašnjost je minimalno opremljena sa drvenim nameštajem, crnim čeličnim akcentima, savremenom rasvetom i belim zidovima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;