INFONET-468X60-BANNER

„NexusHaus“ je pristupačna, plus-energetska kuća izgrađena za Solarni Dekatlon 2015

23.03.2015. | Inhabitat

„NexusHaus“ je pristupačna, plus-energetska, jednospratna kuća-paviljon izgrađena od strane studenata sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM - Technische Universität München) i Univerziteta Teksas u Ostinu (UTA - University of Texas at Austin) za potrebe takmičenja Solarni Dekatlon 2015.

Prototip je izgrađen skoro u potpunosti od održivih materijala i opremljen sa efikasnim sistemom reciklaže vode i krovnim solarnim panelima. Tim studenata sa svojim profesorima trenutno gradi i testira kuću u Ostinu, Teksas.

Ovaj projekat predlaže rešavanje nedostatka pristupačnog stanovanja u Ostinu, gradu čije stanovništvo ubrzano raste. Studenti su odlučili da izgrade strukturu pomoću principa projektovanja cradle-to-cradle, pa je dom skoro u potpunosti izgrađen od obnovljivih materijala za višekratnu upotrebu, sa solarnim modulima koji su montirani na ravnom krovu.

Solarni paneli pružaju dovoljno električne energije za osvetljenje, klimatizaciju, belu tehniku i napajanje električnog automobila. Toplotna pumpa je kombinovana sa integralnim sistemom za termalno skladištenje za hlađenje i grejanje vode na ekonomski optimiziran način.

Kišnica će biti sakupljana u velikim rezervoarima i moći će da se koristi kao voda za piće uz pomoć sistema filtriranja. Otpadne vode će se koristiti za veš mašinu, sudoperu, tuširanje i ispiranje klozetske šolje, dok će akvaponični sistem pomagati u navodnjavanju biljaka.

Većina materijala koji su korišćeni u izgradnji su bez zagađivača i toksina, a komponente se mogu razmontirati i reciklirati. Tim studenata je koristio obnovljivo sirovo drvo za fasadu, dok su kupatila obnovljena sa reciklirajućim keramičkim pločicama.

Očekuje se da će „NexusHaus“ biti završena i testirana do leta, nakon čega će biti prebačena u Irvin u Kaliforniji, gde će se takmičiti sa drugim prototipima kuća na Solarnom Dekatlonu koji će se održati u oktobru ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;