INFONET-468X60-BANNER

Zelena bioklimatska fasada novog instituta u Hong Kongu

23.03.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Ronald Lu & Partners je nedavno predstavio projekat novog bioklimatskog Tehnološkog i visoko obrazovnog instituta (THEi) u Hong Kongu.

Dve kule instituta su projektovane prema ekološkim i energetski efikasnim principima. U znak priznanja ovih kreativnih i ekoloških karakteristika, održivi kampus instituta je dobio glavnu nagradu na smotri zelene gradnje 2014. godine.

Dizajn instituta je rađen u skladu sa ciljem integrisanja novog kampusa u postojeće urbano tkivo. Stoga su arhitekte uvele dve kule kako bi otvorile kampus ka susednoj zelenoj površini, kao i prema preovlađujućim letnjim vetrovima radi prirodne ventilacije.

Niži spratovi kampusa su otvreni za javnost za zajedničko korišćenje sa susedstvom, dok se gornji spratovi koriste isključivo od strane instituta. Arhitekte su koristile dva različita arhitektonska stila da izraze različite funkcije: deljene prostorije imaju više organski oblik, dok gornji nivoi imaju jednostavne pravolinijske oblike.

Kako bi umekšali uticaj građevine na pejzaž, arhitekte su prekrile kampus sa obiljem zelenila, uključujući i zelenim krovovima i otvorenim uređenim terasama. Zgrada ima orijentaciju sever-jug kako bi se povećala prisutnost prirodne svetlosti, prirodne vetnilacije i očuvanja linije viđenja.

Kampus, koji je najavljen za završetak naredne godine, će takođe imati 30.000 novih stabala u okruženju po završetku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;