INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatni transformišući LEGO stan pakuje 4 sobe u 1

20.02.2015. | Fair Companies

Kristijan Šalerton je rekonstruisao maleni stan sa predivnim pogledom na Barselonu u neverovatni transformišući stan koji poseduje dosta stambenog prostora na maloj površini.

Stan je površine od 24 metara kvadratna i inspirisan je dizajnom čamaca, japanskih kuća i zen minimalizmom. Nalazi se na 90 stepenika iznad nivoa ulice i poseduje multifunkcionalni prostor koji može da se transformiše iz kuhinje u dnevnu sobu, spavaću sobu ili trpezariju sa pametnim ugrađenim nameštajem.

Izazov pretvaranja malenog opustošenog prostora u prozračni dom sa svim sadržajima čini inspirativni narativ. Inspirisan načinom na koji se brodski nameštaj slaže, stan poseduje sto koji se rasklapa sa zida. Krevet, sakriven ispod spoljašnjeg trema tokom dana, se izvlači kako bi poslužio kao mesto za sedenje ili stepenik ka spoljašnjem prostoru. Pri punom izvlačenju postaje krevet u punoj veličini.

Kod tradicionalnih japanskih domova, jedna soba se trasnformiše podvlačenjem smeštaja u zid ugrađenih plakara, a Kristijan je odlučio da taj princip iskoriti i odvede jedan korak dalje. Pop-out vrata otkrivaju orman za odeću i skladišni prostor na jednom kraju. Na drugom kraju, panel se otvara kako bi otkrio malu kuhinju zajedno sa mašinom za pranje sudova i ostavom. Frižider srednje veličine je čak postavljen iza vrata ormana.

Kupatilo je ugrađeno pravo u prostoru sa staklenom kutijom koja sadrži tuš i lavabo na kraju sobe. Samo toalet ima svoj prostor, i to zajedno sa policama koje su na dohvat ruke korisnika.

Umesto da se korisnik kreće iz sobe u sobu, on samo jednostavno transformiše postojeći prostor. Sistem funkcioniše na suptilan način, prebacivanjem funkcija kako bi se omogućio nadahnuti pristup mikro životu. Pogledajte video snimak ispod:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;