INFONET-468X60-BANNER

Upečatljiva kapela u Kini svetli poput fenjera

31.12.2014. | Dezeen

Kineski arhitektonski biro AZL Architects je nedavno završio upetačljivu geometrijsku crkvu sa krovom u obliku slova V. Nanking Vanjing kapela je umotana u šuplji drveni omotač koji osvetljava enterijer sa etiričnim svetlosnim efektom.

Smeštena pored obale reke u parku u gradu Nankingu u Kini, brilijantna kapela smešta služi za ceremonije venčanja i druge verske službe. Njen prepoznatljivi krov u obliku slova V je prekriven sa tamnom šindrom i izdiže se na ivici volumena, umesto na centru. Najveći vrh krova je visok 12,2 metara, i na tom mestu se nalazi krst koji je okrenut ka nebu.

Ispod krova se nalazi dvoslojna fasada koja se sastoji od čvrstih belih zidova, zaštićenih iza polu-providnog drvenog omotača. Arhitekte su objasnile razlog za postavku drugog omotača: „Spoljašnji omotač služi kao filter spoljašnjeg prikaza, ukazujući na početak verskog i prostornog iskustva.“

Unutar osmougaonog plana kapele sve je svetlo, minimalističko urđeno i obojeno u belu boju, sa prirodnom svetlošću koja prodire samo kroz otvore na svetlarnicima krova i zidova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;