INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Heijmans One: Montažna kuća za mlade stručnjake

30.12.2014. | Gizmag

Holandska građevinska firma Heijmans nedavno je predstavila novi prototip montažne kuće koju planira da postavi u neiskorišćenim gradskim područjima i iznajmi mladim stručnjacima kao početni dom. Kuća Heijmans One se trenutno testira sa ciljem da bude useljena 2015. godine.

Kompanija namerava da smesti prefabrikovane kuće One prevenstveno na pustim gradskim parcelama koje su u vlasništvu firme, lokalne opštine ili drugih kompanija. One će biti dostupne za iznajmljivanje za oko 700 evra mesečno, za šta kompanija kaže da je cena koja se može uporediti sa iznajmljivanjem male garsonjere u gradovima kao što su Amsterdam i Roterdam.

„Kuća Heijmans One služi generaciju koja potpada između dve krajnosti“, objašnjavaju u kompaniji. „Ko? Dobro obrazovani pojedinci između 25 i 35 godina života, sa prvim poslom, neoženjeni i neudati kojima je svet pred nogama.“

Jednospratna kuća je projektovana od strane holandskog arhitektonskog biroa MoodBuilders i primarno je izgrađena od drveta, dimenzija je 9,2 sa 3,5 metara i raste do visine od 5,9 metara. Delimično otvoreno prizemlje uključuje kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu. Spavaća soba i mali radni prostor se nalazi na mezaninu iznad, a kuća takođe poseduje mali trem ispred.

Prefabrikovana kuća Heijmans One se transportuje kamionom, a postavka na licu mesta traje samo jedan dan. Iako krovna solarna mreža trenutno služi samo da donekle umanji troškove električne energije potrebne kući, predstavnik kompanije je izjavio da oni rade na tome da učine dom u potpunosti samoodrživim, u energetskom smislu makar.

Trenutno se testiraju dve Heijmans One kuće, od kojih jedna ima stalnog stanara. Kada se testiranje završi u martu 2015. godine, tim kompanije će dalje razvijati ovaj koncept za tržište, sa ciljem pokretanja prvih 30 jedinica za iznajmljivanje kasnije u toku godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;