Izgrađen vrtić sa zelenim krovom u Vijetnamu

10.12.2014. | Gizmag

Plodna vijetnamska arhitektonska firma Vo Trong Nghia Architects, o čijim smo projektima već izveštavali, nedavno je projektovala još jedan impresivan održiv projekat koji odgovara posebnoj lokalnoj klimi i potrebama. Novoizgrađeni vrtić je smešten u vijetnamskoj provinciji Dong Naj, poseduje ogroman zeleni krov, i odlikuje ga sistem reciklaže vode i sistem za održivo navodnjavanje, a hlađen je pasivno.

Vrtić ima površinu od 3.800 metara kvadratnih i izgrađeno je da opsluži do 500 dece iz porodica fabričkih radnika sa niskim prihodima iz obližnje fabrike obuće. Fabrika je u vlasništvu korporacije Pou Chen, koja pravi obuću za Nike, Adidas, Puma, Reebok i nekoliko drugih velikih brendova obuće.

Ukupnom formom dvospratne zgrade dominira prstenasti zeleni krov koji zatvara tri ušuškana igrališta na nivou tla. Zeleni krov takođe služi kao igralište (ne brinite, postoje velike ograde po obodima), i sadrži 200 kvadratnih metara povrtnjaka koji služi za gajenje hrane i učenje dece o organskom načinu života.

Unutrašnjost vrtića se održava hladnim zahvaljujući unakrsnoj ventilaciji preko dovoljno operabilnih prozora i betonskih otvora, naravno, pored izolacionog efekta od velikog zelenog krova. Ova kombinacija je verovatno efikasna pošto zgrada ne poseduje sistem klimatizacije uprkos tropskoj klimi. Otpadna voda iz obližnje fabrike se takođe reciklira i usmerava za potrebe navodnjavanja i upotrebu u toaletima, a solarni bojler proizvodi toplu vodu.

Vrtić je izgrađen 2013. godine po ceni od 500 američkih dolara po kvadratnom metru, uključujući završne radove i opremu, za koju biro Vo Trong Nghia Architects kaže da je relativno jeftina za takvu zgradu u Vijetnamu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...