INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pasivno solarno sirotište u Africi izgrađeno od zemlje

09.12.2014. | Arch Daily

Novoizgrađeno sirotište od zemlje u ruralnoj periferiji Nakurua, Kenija, je jedno od najnovijih primera kako pasivni solarni dizajn utire put ka održivoj i pristupačnoj arhitekturi širom Afrike.

Sirotište Svetog Jeronima je projektovano od strane humanitarne organizacije Orkidstudio, i ono smešta ugroženu decu unutar vazdužaste i jarko obojene strukture. Objekat je napravljen od glinovitog zemljišta koje je iskopano na licu mesta zbog fundiranja, kanalizacije, kao i polaganja cisterni za skladištenje kišnice, i zatim upakovano u torbe kako bi se formirale zemljane cigle.

 

Pasivno solarno sirotište od zemlje se izdvaja iz okolne arhitektonske tipologije, kojom dominira kameni i betonski domovi. Upotreba lokalne zemlje kao primarnog građevinskog materijala ne samo da sirotištu daje topao izgled, već takođe apsorbuje toplotu u toku dana kako bi pomogao u pasivnom hlađenju strukture, i zatim otpušta tu toplotu noću radi regulisanja temperature.

Sirotište je takođe obloženo u drvo reciklirano od jezgra stabala, koje je otpadni proizvod u industrijskoj preradi drveta. Čista voda je obezbeđena kroz sistem koji kombinuje sakupljanje kišnice na licu mesta i integrisani opštinski vodovod.

Za razliku od tipičnog obdaništa koji grupiše decu masovno u velike spavaonice, Centar Svetog Jeronima je podeljen na manje prostorije koje smeštaju po četvoro dece, dajući im veći stepen privatnosti.

Pored soba, novo sirotište ispunjeno svetlošću nudi niz razlitičih društvenih prostora, uključujući otvorene zajedničke prostorije i tiše prostore za samostalno učenje. Zgrada je završena za samo osam nedelja uz pomoć male grupe studenata arhitekture iz Velike Britanije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;