INFONET-468X60-BANNER

Niskougljenična zgrada H2 u Kini je „ekološki sendvič“

08.12.2014. | Inhabitat

Novootvorena zgrada TEDA H2 u Kini je prva na svetu niskougljenična zgrada koja je akreditovana sa četiri sertifikata zelene gradnje: američki LEED (Gold), kineski 3 zvezde, japanski CASBEE (S Class) i britanski BREEAM (Very Good). Projektovana od strane biroa Atkins, zgrada obuhvata raznovrsne zelene inicijative, uljučujući jednostavne tehnike kao što je sakupljanje vode do relativno složenih fotonaponskih sistema.

Zgrada H2 je smeštena u TEDA modernom okrugu u gradu Tjencinu, i ona je nedavno dobila nagradu „Najbolja inovativna zelena zgrada“ od strane MIPIM Asia 2014. Zahvaljujući slojevitom izgledu i energetskoj fasadi, projekat je dobio nadimak „ekološki sendvič“ od strane projektantskog tima. Podijum od dva sprata će smeštati maloprodajne prodavnice, banke i lokale, dok će preostali spratovi smeštati kancelarijske prostore.

Devetospratna zgrada stvara unutrašnje okruženje koje štedi energiju preko pet aspekata arhitektonskog i inženjerskog dizajna - građevinske strukture i arhitektonskog omotača, obnovljive energije, elektroopreme i dizajna osvetljenja, vodovodnog, kanalizacionog i sanitarnog inženjeringa, kao i preko KGH projekta i opreme.

Niz fotonaponskih ćelija je pozicionirano ispred dvoslojne fasade na južnoj strani objekta, dok severna fasada koristi trostuko zastakljene panele zida-zavese radi bolje kontrole unutrašnjih temperatura.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;