Vanmrežna, modularna, solarna koliba u Australiji

25.09.2014. | Dezeen

Ukoliko pravilno poštovanje prirode znači da trebamo lagano da gazimo po travi, arhitektonski biro Modscape je savršeno predstavio tu teoriju u ovoj samoodrživoj kolibi Tintaldra u Viktoriji, Australija.

Ova vanmrežna kuća je smeštena na južnoj obali reke Marej i opremljena je sa solarnim panelima, septičkom jamom i rezervoarima za kišnicu kako bi se obezbedio minimalni uticaj na životnu sredinu. Minimalistički dizajn je stvoren tako da ne oduzima pažnju sa prelepog okolnog planinskog pejzaža.

Ova kuća od 96 metara kvadratnih je naručena od strane klijenta koji provodi većinu svog vremena u inostranstvu, tako da je ona morala da bude projektovana i izgrađena tako da izdrži duge periode upražnjenosti i da zahteva lako i minimalno održavanje.

Krajnji projekat biroa Modscape jeste samoodrživa, jedno-modularna koliba obložena sa panelima od mešavine cinka i aluminijuma (brend: zincalume). Kada se koliba posmatra iz daljine, onda deluje kao da stapa sa pejzažom i poprima izgled vernakularne šupe.

Za razliku od skormnog eksterijera, enterijer je otvorenog plana i sastoji se od jasnih, savremenih linija i nameštaja. Hrastov parket, brodski pod i kamin dodaju na rustičnom elementu u inače vrlo modernom domu. Koliba je završena po ceni od 192.000 australijskih dolara.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...