Prozračna kuća od 14 transportnih kontejnera na obali Tihog okeana

18.09.2014. | Inhabitat

Kuća „Green on Main“ je najnoviji primer kontejnerske arhitekture koja se nalazi na obali mora u Kaliforniji. Kuća je delo biroa DeMaria Design i izgrađena je od 14 transportnih kontejnera na vrhu betonske garaže i galerijskog prostora. Kuća kombinuje pametno i održivo stambeno rešenje sa komercijalnim prostorom u prizemlju.

Objekat se sastoji od dve stambene jedinice, jedne za vlasnika i druge za iznajmljivanje. Pored reciklaže samih transportnih konntejnera, projekat takođe koristi niz strategija za smanjenje upotrebe energije i vode.

Kontejnerska kuća je izgrađena na vrhu komercijalnog galerijskog prostora i garaže u naselju Venecija u Los Anđelesu. Na vrhu prizemlja se nalaze dve privatne stambene jedinice, od kojih svaka ima otvoreni životni prostor i centralno jezgro sa pomoćnim prostorijama. Gornji stan ima pristup krovnoj terasi, a srednji stan ima svoju terasu.

Četrnaest transportnih kontejnera čine gornji volumen objekta, a kontejnerska vrata su zafržana na mestu i ona su vidljiva na spoljašnjosti objekta. Spoljašnjost je ofarbana sa svetlo zelenom bojom otpornom na vremenske uslove.

Kišnica sa krovova otiče u žardinjere postavljene direktno ispod oluka kako bi pokupile što više atmosferske vode. Sukulentne biljke otporne na sušu i trava oivčuju terase i krov kuće. Svetli krov odbija sunčevu svetlost i smanjuje solarni dobitak toplote, dok roletne i tende štite unutrašnjost. Veliki krovni propusti dodatno štite unutrašnjost, dok pasivna ventilacija obezbeđuje svež vazduh i hlađenje u enterijeru.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...