Prozračna kuća od 14 transportnih kontejnera na obali Tihog okeana

18.09.2014. | Inhabitat

Kuća „Green on Main“ je najnoviji primer kontejnerske arhitekture koja se nalazi na obali mora u Kaliforniji. Kuća je delo biroa DeMaria Design i izgrađena je od 14 transportnih kontejnera na vrhu betonske garaže i galerijskog prostora. Kuća kombinuje pametno i održivo stambeno rešenje sa komercijalnim prostorom u prizemlju.

Objekat se sastoji od dve stambene jedinice, jedne za vlasnika i druge za iznajmljivanje. Pored reciklaže samih transportnih konntejnera, projekat takođe koristi niz strategija za smanjenje upotrebe energije i vode.

Kontejnerska kuća je izgrađena na vrhu komercijalnog galerijskog prostora i garaže u naselju Venecija u Los Anđelesu. Na vrhu prizemlja se nalaze dve privatne stambene jedinice, od kojih svaka ima otvoreni životni prostor i centralno jezgro sa pomoćnim prostorijama. Gornji stan ima pristup krovnoj terasi, a srednji stan ima svoju terasu.

Četrnaest transportnih kontejnera čine gornji volumen objekta, a kontejnerska vrata su zafržana na mestu i ona su vidljiva na spoljašnjosti objekta. Spoljašnjost je ofarbana sa svetlo zelenom bojom otpornom na vremenske uslove.

Kišnica sa krovova otiče u žardinjere postavljene direktno ispod oluka kako bi pokupile što više atmosferske vode. Sukulentne biljke otporne na sušu i trava oivčuju terase i krov kuće. Svetli krov odbija sunčevu svetlost i smanjuje solarni dobitak toplote, dok roletne i tende štite unutrašnjost. Veliki krovni propusti dodatno štite unutrašnjost, dok pasivna ventilacija obezbeđuje svež vazduh i hlađenje u enterijeru.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...