Pristupačno stanovanje napravljeno od palminog drveta

18.09.2014. | Inhabitat

Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects je poznat po svojim velikim objektima napravljenim od bambusa, ali je sada biro posvetio svoju pažnju socijalnom dizajnu.

S-House 2 kuća je prototip pristupačnog i stalnog socijalnog stanovanja u Vijetnamu koje ne zahteva veliko održavanje. Izgrađena za manje od 3.100 evra, kuća nudi tri puta više prostora od većine kuća u jugozapadnom regionu Vijetnama i koristi strategije pasivnog dizajna kako bi se izborila sa teškim vremenskim uslovima.

Konstrukcija kuće je napravljena od prefabrikovanog betona, i ona je prekrivena sa palminim granama i polikarbonatnim panelima koji čine vrata koja se mogu otvroiti kako bi se uvela prirodna svetlost i svež vazduh unutra. Spoljašnje površine mogu biti lako zamenjene od strane samih stanara, što doprinosi dostupnosti same kuće.

Krov kuće je napravljen od valovitog cementa i lišća od lokalnih nipa palmi. Kuća može pružiti ljudima koji žive u delti Mekonga trajno stambeno rešenje i takođe pomoći u rešavanju socijalnih problema.

Idejni projekat je zamišljao laganu čeličnu konstrukciju, ali je ona zamenjena sa trajnijom strukturom napravljenom od prefabrikovanog betona. Ovaj drugi prototip omogućava brz i lagan transport građevinskih elemenata malim čamcima, koristeći dominantan način transporta u regionu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...