INFONET-468X60-BANNER

Hidroelektrična plimska kuća u obliku morskog ježa

18.09.2014. | Discovery

Ukoliko ste ikada sanjali da imate kuću na obali mora u obliku morskog ježa (a ko nije?), budite spremni na iznenađenje. Hidroelektrična plimska kuća, zamisao arhitekte Margot Krasojević, crpi inspiraciju od nekih najčudnijih morskih stvorenja - bodljokožaca kao što su morske zvezde i ježevi čiji simetrični oblici već dugo fasciniraju biologe.

Konceptualna kuća je projektovana da zarobi energiju plime i oseke tako što će dozvoliti vodi da teče kroz više kanala između unutrašnje i spoljašnje ljuske. Spoljašnji omotač je usidren na obali, a unutrašnji omotač se kreće zajedno sa plimom i osekom.

Sistem turbina od magneta i kalema od bakarnih žica uskladišten u elekstrotatičnom kondenzatoru transformiše plimsku energiju u električnu energiju. Solarne ćelije koje oivčuju gornje i spoljašnje delove betonske konstrukcije daju dodatnu energiju.

Unutrašnja plutajuća ljuska je napravljena od lagane aluminijumske strukture. Životni deo kuće se sastoji od tri modula koji se vrlo lako mogu izmeniti u zavisnosti od funkcionalnih zahteva klijenata.

Hidroelektrična plimska kuća je projektovana za stambeno predgrađe Landudno u Kejptanu, Južnoafrička Republika, koje je poznato po svojoj neravnoj obali i uzburkanom moru. Velike stene se prostiru po plaži, omogućavajući strukturi da se ankeriše i kreće sa plimom i osekom, kao što to i čine stvarni morski ježevi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;