Zgrada Agencije za šumarstvo u Kini imitira oblik naslaganih pečata od žada

12.09.2014. | Inhabitat

Otvoreni simbolizam je deo kineske arhitekture i to je šablon koji je australijski arhitektonski biro Studio 505 iskoristio prilikom projektovanja Šumarske kule (Forestry Tower). Sa ovom predlogom oni su odneli prvo mesto na međunarodnom konkursu za projektovanje sedišta Agencije za poljoprivredu i šumarstvo okruga Vuđin u Kini.

Zgrada agencije je projektovana tako da podseća na naslagane iskelesane kamene pečatnjake, gde je svaki volumen ukrašen sa gigantskim osvetljenim kineskim znakom koji se odnose na poljoprivredno zemljište, šumarstvo, bunare i bašte.

Šumarska kula se sastoji od niza trospratnih pravougaonih volumena, svaki sa završnim zidom pod uglom i blago pomernim ukupnim volumenom u odnosu na niže nivoe kako bi se njima obezbedilo obilje prirodne svetlosti i ventilacije. Raspoređeni u obliku naslaganih drva, glavna kula zgrade obuhvata dva naslagana volumena koji aludiraju na rad kineskih poljoprivrednika „koji obrađuju zemlju, gaji i seku drva, skupljaju i slažu proizvode kako bi doneli red i harmoniju u zajednicu“.

Spoljašnja šema boja građevine je inspirisana tradicionalnom kineskom arhitekturom, koja često uparuje komplementarne boje crvenu i zelenu zajedno. Ovde, zeleni detalji na fasadi su delimično inspirisani sa teksturom drveta i raznim nijansama zelene koja se nalazi u kristalno žadu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...