INFONET-468X60-BANNER

Zgrada Agencije za šumarstvo u Kini imitira oblik naslaganih pečata od žada

12.09.2014. | Inhabitat

Otvoreni simbolizam je deo kineske arhitekture i to je šablon koji je australijski arhitektonski biro Studio 505 iskoristio prilikom projektovanja Šumarske kule (Forestry Tower). Sa ovom predlogom oni su odneli prvo mesto na međunarodnom konkursu za projektovanje sedišta Agencije za poljoprivredu i šumarstvo okruga Vuđin u Kini.

Zgrada agencije je projektovana tako da podseća na naslagane iskelesane kamene pečatnjake, gde je svaki volumen ukrašen sa gigantskim osvetljenim kineskim znakom koji se odnose na poljoprivredno zemljište, šumarstvo, bunare i bašte.

Šumarska kula se sastoji od niza trospratnih pravougaonih volumena, svaki sa završnim zidom pod uglom i blago pomernim ukupnim volumenom u odnosu na niže nivoe kako bi se njima obezbedilo obilje prirodne svetlosti i ventilacije. Raspoređeni u obliku naslaganih drva, glavna kula zgrade obuhvata dva naslagana volumena koji aludiraju na rad kineskih poljoprivrednika „koji obrađuju zemlju, gaji i seku drva, skupljaju i slažu proizvode kako bi doneli red i harmoniju u zajednicu“.

Spoljašnja šema boja građevine je inspirisana tradicionalnom kineskom arhitekturom, koja često uparuje komplementarne boje crvenu i zelenu zajedno. Ovde, zeleni detalji na fasadi su delimično inspirisani sa teksturom drveta i raznim nijansama zelene koja se nalazi u kristalno žadu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;