INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid projektuje Matematičku galeriju u londonskom Muzeju nauke

12.09.2014. | Inhabitat

Matematika ima lošu reputaciju kao jedan od najdosadnijih predmeta, ali nova revolucionarna galerija u Muzeju nauke u Londonu može pomoći u izgradnji boljeg razumevanja za ovu značajnu nauku.

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio projekat nove interaktivne matematičke izložbe koja će biti finansirana sa donacijom od pet miliona funti. Projekat ima za cilj da postane „najvažnija svetska Galerija matematike“!

Nova Matematička galerija će biti urađena u okviru rekonstrukcije Muzeja nauke, vredne 60 miliona funti, koja će transformisati trećinu muzeja u narednih pet godina. Projektovana sa Hadidinim prepoznatljivim krivama, galerija će biti podeljena u tri zone: matematičari, primena matematike u svakodnevnom životu, i matematički alati i ideje.

Interaktivni eksponati će pričati tečnu priču o tome kako su matematičari oblikovali svet oko nas počevši od ranog 17. veka do danas. Avion Hendli Pejdž (Handley Page), veliki britanski eksperimentalni avion iz 1929. godine će visiti sa plafona galerije, formirajući veliko žarište u njoj.

„Nadamo se da će galerija pružiti zadovoljstvo i interesovanje posetiocima Muzeja nauke i da će oni osećati privilegiju što su u stanju da se povežu sa njom. Matematika je fascinantna i misteriozna nauka, koja je za neke zabranjena tema“, kaže donator Dejvid Harding.

„Nova galerija je stvorena da prenese nešto od te fascinantnosti na način koji će se dopasti širokoj publici“, završava Harding. Najavljeno je da će se nova Matematička galerija u Muzeju nauke u Londonu otvoriti u toku 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;